Beroep
Huisarts
Als huisarts diagnosticeer en behandel je patiënten met uiteenlopende lichamelijke en/of geestelijke klachten. Het goed kunnen vaststellen van hetgeen wat de patiënt nodig heeft vraagt een luisterend oor en het stellen van de juiste vragen. Het behandelen kan in verschillende vormen.
Beroep huisarts
Het beroep huisarts is heel divers. Geen consult is hetzelfde. Ieder kwartier is anders. De vragen van je patiënten zijn heel uiteenlopend. Aan de andere kant is het zo dat je patiënten bij je terugkomen en meestal jarenlang in jouw patiëntenbestand staan. Met veel patiënten zul je als huisarts dan ook een band opbouwen.
Taken van de huisarts:
- Je onderzoekt patiënten en kijkt of je een diagnose kunt stellen.
- Je legt je bevindingen vast in een medisch dossier.
- Je verleent zorg aan je patiënten en je schrijft behandelingen voor, medicatie of andere maatregelen, zodat ze beter worden.
- Je verwijst patiënten door naar andere specialisten.
- Je overlegt ook regelmatig met hen.
- Je regelt ziekenhuisopnamen wanneer dat nodig is.
- Je adviseert over verbetering van de gezondheid door bijvoorbeeld te vertellen over voeding, beweging of hygiëne.
Soms is het voorschrijven van medicijnen voldoende, soms wordt de patiënt doorverwezen naar een therapeut of medisch specialist. Het takenpakket van een huisarts is erg gevarieerd.
Als huisarts kun je zelf je praktijk hebben of samen met anderen. Je werkt samen met andere artsen, praktijkondersteuners en assistenten. Daarnaast heb je vaak overleg met een apotheker over medicijnen.
Een huisarts draait vaak niet alleen dagdiensten, maar je kunt ook nacht-, avond- en weekenddiensten draaien.
Huisarts iets voor jou?
Kun je goed luisteren? Kun je duidelijk uitleg geven? Ben je onderzoekend? Ben je sociaal vaardig? Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van je vak? Misschien is het beroep huisarts dan iets voor jou.