Beroep Intensive care neonatologieverpleegkundige

Wat ga je doen in dit beroep?

Als intensive care neonatologie verpleegkundige heb je te maken met pasgeboren kinderen in levensbedreigende situaties. Dit kunnen kinderen zijn geboren na een zwangerschapsduur vanaf 25 weken, dus veel te vroeg. Deze te vroeg geboren kinderen zijn nog niet volgroeid, waardoor één of meer vitale functies zoals hart, longen of nieren nog niet optimaal kunnen functioneren. Maar je krijgt ook te maken met kinderen die veel te licht geboren zijn, aangeboren afwijkingen hebben (bijvoorbeeld hartafwijkingen) of die te kampen hebben met een combinatie van deze factoren.

De meeste kinderen zijn aangesloten op allerlei apparatuur om hun vitale functies zoals hartfunctie, ademhaling en nierfunctie in de gaten te houden óf zelfs over te nemen. Je weet hoe deze apparaten werken en hoe je de gegevens hiervan kunt gebruiken om te bepalen wat de situatie van het kind is.

Je krijgt regelmatig te maken met onverwachte complicaties die ernstige gevolgen kunnen hebben. Het is noodzakelijk dat je het kind voortdurend nauwkeurig in de gaten houdt, zodat de kleinste veranderingen in de toestand van het kind op tijd ontdekt worden en je, indien nodig, direct kunt ingrijpen.

Op de afdeling Intensive Care Neonatologie vorm je samen met gespecialiseerde artsen en andere verpleegkundigen de kern van het behandelend team. Daarnaast werk je samen met bijvoorbeeld analisten, bacteriologen, technici en maatschappelijk werkers. Natuurlijk heb je ook te maken met de ouders, die je begeleidt en informeert over onderzoeken, behandelingen én de gezondheidstoestand van hun kind.