Internist-allergoloog - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Internist-allergoloog

De internist-allergoloog onderzoekt en behandelt mensen met allergische aandoeningen. Als allergoloog werk je voornamelijk op de polikliniek. Daar houd je intakegesprekken met de patiënt, zoek je met behulp van diverse testen naar de bron van zijn allergie en behandel je de patiënt. Lees meer over de variatie in dit beroep...

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat ga je doen?
Past het bij je?

Over dit beroep

De internist-allergoloog onderzoekt en behandelt mensen met allergische aandoeningen. Als allergoloog werk je voornamelijk op de polikliniek. Daar houd je intakegesprekken met de patiënt, zoek je met behulp van diverse testen naar de bron van zijn allergie en behandel je de patiënt. Lees meer over de variatie in dit beroep...

Wat ga je doen?

Als internist-allergoloog werk je met patiënten van alle leeftijden, maar over het algemeen zijn je patiënten vrij jong. Ze lijden aan de meest uiteenlopende allergische aandoeningen, zoals hooikoorts, astma, netelroos of eczeem. Mensen kunnen voor van alles allergisch zijn. De bekendste allergieën zijn die voor de huisstofmijt, dieren, pollen, insectengif, medicijnen en voedsel. Je behandelt ook mensen met meerdere aandoeningen tegelijkertijd en mensen met een beroepsallergie. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een tuinder die allergisch is voor stuifmeel van paprikaplanten.

 

De patiënten worden naar jou doorverwezen door de huisarts, de longarts, de KNO-arts, de kinderarts, de dermatoloog of - in het geval van beroepsziektes - ook wel door de bedrijfsarts.

 

Een groot deel van je werktijd ben je te vinden op de polikliniek. Daar houd je uitgebreide intakegesprekken met nieuwe patiënten, doe je testen om uit te vinden waarvoor ze allergisch zijn en voer je behandelingen uit. Die testen kunnen bijvoorbeeld zijn: een priktest waarbij je bepaalde stoffen inspuit; een plaktest, waarbij je verschillende stoffen op het lichaam plakt om te kijken hoe de reactie is; een provocatietest, waarbij je de stof die vermoedelijk de allergie veroorzaakt in neus of ogen toedient of een longfunctietest, waarbij je de longinhoud van een patiënt test door hem te laten blazen of een stof laat inhaleren om de oorzaak van benauwdheid te achterhalen.

 

Ook administratie hoort bij je werk: daar besteed je ongeveer tien procent van je werktijd aan. 

 

Past het bij je?

Je overlegt veel met huisartsen en/of collega-specialisten. Maar je communiceert vooral met de patiënten om te achterhalen waar de klachten vandaan komen. Communicatieve vaardigheden komen dus goed van pas.

 

Je geeft leiding aan een team van paramedisch personeel en administratief medewerkers. Je hebt dus ook leidinggevende kwaliteiten nodig.

 

Ook hou je regelmatig voordrachten of geef je onderwijs.

 

Om je door de twaalfjarige studie heen te worstelen en tijdens je werk op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen, moet je heel leergierig zijn. Je moet dus niet wars zijn van hard en lang studeren.


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • interesse in mensen
  • communicatieve vaardigheden
  • leidinggevende kwaliteiten
  • kritische, nieuwsgierige en leergierige houding

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Specificaties:

KANS OP WERK

Laag

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar