Beroep Internist

Hoe ziet je loopbaan eruit?

Beroep Internist

Hoe ziet je loopbaan eruit?

Als internist zit je al bijna aan de top van je carrière. Je hebt lang gestudeerd om deze functie te krijgen. Wel kun je gaan specialiseren in een extra deelgebied van de interne geneeskunde. Daarvoor krijg je dan, zoals dat heet, een registratie in een aandachtsgebied. Er zijn momenteel twaalf aandachtsgebieden.

Let op: dit zijn dus andere specialisaties dan de specialisaties die je na je opleiding Geneeskunde kunt doen! In het geval van de internist is dat dus Interne Geneeskunde. Tijdens deze specialisatie, die zes jaar duurt, kies je er of voor om internist-generalist te worden of om je te specialiseren in een aandachtsgebied.

De volgende aandachtsgebieden zijn mogelijk:
- nefrologie (nierziekten)
- endocrinologie (hormoonaandoeningen en diabetes)
- intensive care
- oncologie (kankerbestrijding)
- vasculaire geneeskunde (vetstofwisselingen, trombose en andere problemen met de bloedvaten)
- infectieziekten
- klinische farmacologie
- allergologie-klinische immunologie
- hematologie (bloedziekten)
- bloedtransfusiegeneeskunde
- ouderengeneeskunde
- acute geneeskunde
 

Er is nog een aantal mogelijkheden om je loopbaan een andere wending te geven. Bijvoorbeeld door naast je werk als internist leidinggevende-, bestuurs- of directiefuncties te vervullen. Maar je kunt ook onderzoek gaan doen, of opleider of hoogleraar worden in een universitair medisch centrum.

Is er werk?
Als je afgestudeerd bent als internist kun je direct aan de slag. (UWV, 2019) Door de vergrijzing van de samenleving zijn er steeds meer (oudere) mensen die een internist nodig hebben. Daarbij vragen mensen tegenwoordig ook naar meer gespecialiseerde zorg en onderzoek. Dat betekent dus: meer werk voor de internist.

Heb je een opleidingsplaats kunnen krijgen? Dan ben je na je afstuderen zo goed als verzekerd van een baan.

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.