Beroep Internist

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Internist

Wat ga je doen in dit beroep?

Als internist heb je interne of inwendige geneeskunde als specialisme. Je werkt met adolescenten en volwassenen met zeer uiteenlopende ziektebeelden. Je voorkomt, herkent en behandelt ziekten van de inwendige organen en het systeem. Bijvoorbeeld nierziekten, bloedziekten, allergische aandoeningen, kanker en infectieziekten.

Een groot deel van je werktijd ben je te vinden op de polikliniek. Daar onderzoek en behandel je patiënten, stel je diagnoses en schrijf je medicatie voor. Ook adviseer je je patiënten over hun leefstijl. Daarnaast werk je op de afdelingen waar patiënten zijn opgenomen.

Het verklaren van klachten en stellen van een diagnose is vaak een puzzel. Je luistert daarom goed naar het verhaal van de patiënt. Om de oorzaak van de klachten te achterhalen, kun je gebruikmaken van bloed- en urineonderzoek, röntgenfoto's en echo's.

Het specialisme van een internist is zeer breed en heeft raakvlakken met elk ander specialisme. Daarom speel jij in het ziekenhuis een centrale rol en heb je voortdurend contact met andere specialisten. Je bent vaak verantwoordelijk voor de afstemming van de zorg van een patiënt die door meerdere artsen wordt behandeld. Denk bijvoorbeeld aan de zorg rondom een operatie, een behandeltraject van kanker of van chronisch zieken die veel medicijnen gebruiken.

Je overlegt veel met collega-internisten, patiënten en hun familie. Ook administratieve en managementtaken horen bij je werk: daar ben je ongeveer 10 procent van je tijd mee bezig.

Ga je aan de slag in een universitair medisch centrum? Dan besteed je een derde van je tijd aan zorg, een derde aan wetenschappelijk onderzoek en een derde aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven).