Beroep Kaakchirurg

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Kaakchirurg

Wat ga je doen in dit beroep?

Als kaakchirurg werk je voornamelijk in het ziekenhuis. Je houdt spreekuur op de polikliniek voor mensen met problemen aan hun gebit, mond of kaak. Patiënten worden meestal doorverwezen door de tandarts, huisarts of orthodontist. De meeste mensen kennen de kaakchirurg als iemand die verstandskiezen trekt of kleine operaties uitvoert. Maar als kaakchirurg doe je veel meer dan dat.

Je wordt namelijk ook opgeroepen wanneer iemand letsel aan het gezicht heeft opgelopen tijdens een ongeval. Of wanneer iemand een aangeboren afwijking in het aangezicht wil laten verhelpen, zoals een hazenlip of vervormde kaak. Daarnaast behandel je ook mensen die een ontsteking of gezwel in de mond hebben, waardoor zij niet goed kunnen praten, eten of drinken.

Als kaakchirurg werk je veel samen met tandartsen, tandtechnici en orthodontisten. Een ingreep aan de kaak kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een kunstgebit of een beugel goed blijft zitten. Daarnaast werk je veel samen met andere collega’s, zoals operatiekamerpersoneel, assistenten en verpleegkundigen. En natuurlijk houd je ook je eigen patiëntenadministratie bij.

Je bent ook een voorbeeld voor studenten en artsen in opleiding tot kaakchirurg. Wanneer je in een opleidingsziekenhuis werkt, begeleid je deze studenten en leer je hen van alles over het vak. Als kaakchirurg ben je dus op veel vlakken werkzaam: van polikliniek tot operatiekamer, van kantoor tot spoedeisende hulp!