Beroep Kinderverpleegkundige

Hoe ziet je loopbaan eruit?

Beroep Kinderverpleegkundige

Hoe ziet je loopbaan eruit?

Voordat je kinderverpleegkundige wordt, ben je al werkzaam als BIG-geregistreerde verpleegkundige. Het diploma tot kinderverpleegkundige is zodoende al een tweede stap binnen je loopbaan, waarmee je het beroep van verpleegkundige verdiept en beter toespitst op je interesses.

Als kinderverpleegkundige kun je je extra verdiepen in je vak door een nieuwe vervolgopleiding te volgen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de opleiding tot intensive care neonatologieverpleegkundige. Je leert dan zorg geven aan zeer zieke pasgeboren baby’s op de neonatale intensive care.

Op enkele plaatsen in Nederland kun je verder de opleiding tot intensive care kinderverpleegkundige volgen. Je leert dan zeer zieke kinderen van nul tot achttien jaar verzorgen op intensive care niveau. Er zijn ook specifieke scholingen op het gebied van kinderoncologie, kinderneurologie en kinderdialyse.

Door middel van scholing op het gebied van management of onderwijs kun je bijvoorbeeld ook zorgmanager, praktijkopleider of hoofdverpleegkundige worden.

Is er werk?
Ja, er is voldoende werk. De techniek verbetert voortdurend, waardoor mensen (dus ook kinderen) meer zorg kunnen krijgen. Een te vroeg geboren kind zal tegenwoordig bijvoorbeeld minder snel overlijden dan vroeger. Ziekenhuizen hebben zodoende een grote behoefte aan gespecialiseerde verpleegkundigen en de verwachting is dat de vraag naar deze beroepsgroep de komende jaren toeneemt.

De zorg verschuift steeds meer naar de thuissituatie. Ook kinderen mogen eerder naar huis om in hun eigen omgeving verdere verzorging te krijgen. Als kinderverpleegkundige is er dus de komende jaren voldoende kans op werk (UWV, 2019).

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.