Beroep Klinisch neuropsycholoog

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Klinisch neuropsycholoog

Wat ga je doen in dit beroep?

Als klinisch neuropsycholoog ben je een gespecialiseerde gezondheidszorgpsycholoog. Je bent deskundig op het gebied van aandoeningen van het brein en de gevolgen daarvan voor cognitie, emotie en gedrag. Jij weet hoe de bouw, werking, ontwikkeling en beïnvloeding van het gezonde en zieke brein in elkaar steken. Met deze kennis onderzoek en behandel je cliënten van alle leeftijdscategorieën met zware stoornissen.

NAH of degeneratieve ziekte
Tot je cliënten behoren bijvoorbeeld mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) als gevolg van een ongeluk of beroerte. Een ander deel van je cliënten heeft een degeneratieve ziekte, zoals de ziekte van Alzheimer of Parkinson.

Hoofdtaken
Specialistische diagnostiek, het bepalen van een behandelplan en de behandeling zelf zijn jouw hoofdtaken. Om de hersenstoornis vast te stellen, maak je onder meer gebruik van neuropsychologische tests, vragen- en observatielijsten en MRI-scans.

Wetenschappelijk onderzoek
Je slaat niet alleen een brug tussen hersenen en gedrag, maar ook tussen wetenschap en praktijk. Dit doe je door het opzetten, coördineren, begeleiden en uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. De resultaten maak je bekend in wetenschappelijke publicaties. Daarnaast pas je deze toe in de praktijk door nieuwe zorgprogramma’s te ontwikkelen en evalueren.

Leidinggevende positie
Je werkt samen met andere zorgprofessionals, zoals huisartsen, gezondheidszorgpsychologen en verpleegteams. Je doet verslag over cliënten en geeft je collega’s voorlichting over de gevolgen van hersenstoornissen. Als klinisch neuropsycholoog bekleed je vaak een leidinggevende positie.