Beroep Klinisch psycholoog

Past het bij je?

Je hebt interesse in mensen en stelt de behandeling dan ook persoonsgericht op. Als klinisch psycholoog kijk je namelijk niet alleen naar het probleem, maar ook naar de cliënt en diens levensloop. Daarnaast moet je het wel aankunnen om dag in dag uit met mensen te werken die problemen hebben. Het is belangrijk dat je in staat bent om afstand te bewaren, zodat je niet persoonlijk betrokken raakt bij de situatie. Hiervoor moet je stevig in je schoenen staan.

Naast contact met je cliënt kom je ook veel in aanraking met andere specialisten, zoals huisartsen en pedagogen. Ook krijg je te maken met familie en vrienden van de cliënt, onderzoekers en proefpersonen. Dit houdt in dat je goed moet kunnen samenwerken en goed met mensen moet kunnen omgaan. Hierbij komt dat je je ook goed moet kunnen uitdrukken in woord en geschrift. Daarom zijn communicatieve vaardigheden erg belangrijk in dit vak.

Je doet als klinisch psycholoog veel onderzoek, dus je moet beschikken over een sterk analytisch denkvermogen. Hiermee leg je het verband tussen wetenschap en praktijk. Om onderzoekend te werk te gaan, moet je leergierig en een tikkeltje nieuwsgierig zijn.

Cliënten komen bij jou om hun verhaal te doen en voor hulp. Ze moeten jou kunnen vertrouwen. Het is van belang dat je je goed kunt inleven in hun situatie en je cliënten warmte en ondersteuning biedt. En als je cliënt er zelf weinig vertrouwen in heeft, moet jij over voldoende doorzettingsvermogen beschikken om toch aan de slag te gaan.

Kortom, wat je nodig hebt is:
- interesse in mensen
- stevige schoenen
- het vermogen om samen te werken
- goede communicatieve vaardigheden
- een sterk analytisch denkvermogen
- betrouwbaarheid
- inlevingsvermogen

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.