Beroep KNO-arts

Hoe ziet je loopbaan eruit?

Beroep KNO-arts

Hoe ziet je loopbaan eruit?

Als KNO-arts zit je al bijna aan de top van je carrière. Je hebt lang gestudeerd om deze functie te krijgen. Wel kun je je gaan specialiseren in een kleiner vakgebied. Na je afstuderen kun je nog een fellowship oncologie (kankerdeskundige) volgen. Dit duurt twee jaar. Daarnaast is er een eenjarige vervolgopleiding voor plastische en reconstructieve aangezichtschirurgie. En er zijn nog meerdere vervolgopleidingen in de maak.

Je kunt ook besluiten je te gaan specialiseren zonder daarvoor een geregistreerde studie te volgen. Je zorgt dan dat je binnen je vak voornamelijk met dat gebied bezig bent waarin je het meest bent geïnteresseerd. Iemand die zich specialiseert in de neus heet een rhinoloog en iemand die zich specialiseert in de keel een laryngoloog. Daarnaast moet je elk jaar verplicht een aantal bijscholingscursussen volgen.

Er is nog een aantal mogelijkheden om je loopbaan een andere wending te geven. Bijvoorbeeld door naast je werk als KNO-arts leidinggevende-, bestuurs- of directiefuncties te vervullen. Maar je kunt ook onderzoek gaan doen of hoogleraar worden in een academisch ziekenhuis.

De meeste KNO-artsen werken in algemene ziekenhuizen. De laatste jaren ontstaan er ook werkplekken in zelfstandige klinieken of privéklinieken.

Is er werk?
Er zijn 20 opleidingsplaatsen per jaar in Nederland. Je moet dus flink je best doen voor een plek. Wanneer je klaar bent, ben je wel verzekerd van een baan. Daarna kun je onderzoek gaan doen of hoogleraar worden bij een academisch ziekenhuis. De arbeidskansen voor KNO-artsen zijn daarom goed.

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.