Beroep KNO-arts

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep KNO-arts

Wat ga je doen in dit beroep?

Als KNO-arts behandel je alle aandoeningen die er zijn aan keel, neus en oren en het hoofd- en halsgebied. Dat kan variëren van oorontsteking tot keelkanker. De term KNO- arts dekt dus eigenlijk niet de lading van wat de KNO-arts doet; hoofd- en hals zijn ook gebieden die je als KNO-arts behandelt.

Je onderzoekt de patiënt, stelt diagnoses en behandelt de patiënt met medicijnen. Maar daarnaast ben je ook chirurg, want dertig procent van je tijd ben je aan het opereren. Je opereert mensen met vervelende aandoeningen, maar je verzorgt ook cosmetische ingrepen. Neuscorrecties en het rechtzetten van flaporen zijn ook onderdeel van je chirurgische werk. Het merendeel van de tijd ben je echter te vinden op de polikliniek.

Je werkt met patiënten van alle leeftijden. De patiënten worden meestal door de huisarts naar je doorverwezen, maar soms ook door andere specialisten.

Ook administratie hoort bij je werk: daar besteed je ongeveer tien procent van je werktijd aan.

Ga je aan de slag in een universitair medisch centrum? Dan besteed je een derde van je tijd aan zorg, een derde aan wetenschappelijk onderzoek en een derde aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven).