Beroep

Kraamverzorgende

De geboorte van een kind is een bijzondere gebeurtenis die je als kraamverzorgende van heel dichtbij meemaakt. Je assisteert de arts of verloskundige tijdens de bevalling thuis. En als het kind geboren is, ben je gedurende een aantal dagen verantwoordelijk voor moeder, kind, gezinsleden, bezoek en huishouden. 

Wat ga je doen?
Als kraamverzorgende richt je je op de ondersteuning, instructie en voorlichting aan het gezin.

Je kunt als kraamverzorgende bij de (thuis)bevalling aanwezig zijn. Je assisteert dan de verloskundige. Vaak heet je functie dan partusassistent (partus betekent bevalling).

Als de baby eenmaal geboren is, ben je gedurende een aantal dagen verantwoordelijk voor de verzorging van moeder en baby. Ook de zorg voor andere gezinsleden, de opvang van mensen die op bezoek komen en licht huishoudelijk werk behoren tot je taken. Gedurende je werkzaamheden geef je voorlichting aan de ouders en let je goed op of moeder en kind gezond zijn. Je registreert en monitort het herstel van de moeder en onder meer de temperatuur van de baby.

Hoewel je heel zelfstandig werkt, voer je regelmatig overleg met verloskundigen en huisartsen. Je zorgt dat zij op de hoogte zijn van de gezondheidsconditie van moeder en kind. Je hebt contact met de GGD en zorgt voor een goede overdracht.

Als kraamverzorgende heb je vier kerntaken:

  • 3e trimester huisbezoek (eerste contact met de kraamvrouw)
  • partusassistentie (ondersteuning bij de bevalling)
  • zorg tijdens het kraambed
  • afstemming, registratie & overdracht van zorg

Welke opleiding?
Om kraamverzorgende te worden, volg je de branche-erkende, verkorte opleiding Kraamverzorgende - via bijvoorbeeld de Geboortezorg Academie - of de MBO-opleiding Verzorgende-IG, waarbij je kiest voor de richting Kraamzorg.


Verder lezen
Wil jij meer weten over het vak kraamzorg, kijk dan op de websites van het Kenniscentrum Kraamzorg en Bo Geboortezorg.

In de praktijk zien
Wat houdt het werk van een kraamverzorgende eigenlijk in? Hoe is het om voor een kraamzorgorganisatie te werken? En hoe zit de kraamzorgsector precies in elkaar? Bekijk dit mooie filmpje over kraamzorg.

De beroepenfilm is gemaakt op initiatief van ActiZ.

Deze video is gemaakt op initiatief van Bo Geboortezorg.