Beroep

Kraamverzorgende

De geboorte van een kind is een bijzondere gebeurtenis die je als kraamverzorgende van heel dichtbij meemaakt. Je assisteert de arts of verloskundige tijdens de bevalling thuis. En als het kind geboren is, ben je gedurende een aantal dagen verantwoordelijk voor moeder, kind, gezinsleden, bezoek en huishouden. Wat ga je doen?

Als kraamverzorgende help je de kraamvrouw, de pasgeborene en het gezin. Als het kind eenmaal geboren is, ben je gedurende een aantal dagen verantwoordelijk voor de verzorging van moeder en kind, en houd je het huishouden draaiende. Ook de zorg voor andere gezinsleden en de opvang van mensen die op bezoek komen, behoren tot je taken.

Gedurende je werkzaamheden geef je voorlichting aan de ouders en let je goed op of moeder en kind gezond zijn. Hoewel je heel zelfstandig werkt, voer je regelmatig overleg met collega's en een kraamverpleegkundige.

Om kraamverzorgende te worden, volg je de verkorte opleiding Kraamverzorgende of de MBO-opleiding Verzorgende-IG, waarbij je kiest voor de richting Kraamzorg.


Extra info
Meer informatie kun je vinden op de website van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Kraamverzorgenden: www.nbvk.nl.