Beroep Leefstijladviseur

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Leefstijladviseur

Wat ga je doen in dit beroep?

Als leefstijladviseur (ook wel lifestyle coach genoemd) begeleid je mensen naar een gezonde en actieve leefstijl. Dit doe je door voor hen een passend adviesplan op te stellen. Je zet beweging en voeding in voor een betere gezondheid. Je stelt samen met de patiënten ook doelen op om de nieuwe levensstijl te kunnen bereiken. Het is belangrijk dat ze dit gedrag vol kunnen houden. Elke dag een halfuur bewegen, elke dag fruit eten of twee dagen in de week geen alcohol drinken zijn hier voorbeelden van. Jij zorgt ervoor dat zij door gedragsveranderingen deze doelen bereiken. 

Mensen komen met verschillende redenen naar jou toe. Denk bijvoorbeeld aan: overgewicht, stress, rugklachten, astma, vermoeidheid of een burn-out. Een gezonde(re) leefstijl kan voor deze mensen heel positief zijn. Zij vinden het vaak lastig om zelf stappen te ondernemen en bewegen daarom weinig. Jij als leefstijladviseur geeft ze een zetje in de goede richting. Je kijkt tijdens de begeleiding naar verschillende aspecten. Rookt de patiënt? Wat doet de patiënt aan ontspanning? Wat is de werksituatie van de patiënt? 

Je verwijst patiënten ook door als het nodig is. Je werkt namelijk samen met andere professionals die zich bezig houden met hun gezondheid, zoals huisartsen, fysiotherapeuten, revalidatieartsen en diëtisten.