Beroep Longfunctieanalist

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Longfunctieanalist

Wat ga je doen in dit beroep?

Mensen met bronchitis, astma en andere longaandoeningen zijn er in alle leeftijden: van kleine kinderen tot hoogbejaarden. Als longfunctieanalist verricht je bij deze patiënten onderzoek naar het functioneren van de longen. Maar ook onderzoek je gezonde mensen voor bijvoorbeeld een arbeidskeuring.

Er zijn veel verschillende onderzoeken die je moet kunnen uitvoeren. Je meet onder andere de inhoud van de longen en de gevoeligheid van de luchtwegen en onderzoekt voor welke stoffen een patiënt overgevoelig is. Andere onderzoeksonderwerpen zijn de kwaliteit van uitgeademde lucht en de gaswisselingen die een rol spelen bij de longaandoeningen waarmee een patiënt te kampen heeft. Je voert allergietesten uit door priktesten op de huid, en met behulp van een fiets of loopband test je in hoeverre de inspanning bij de patiënten klachten geeft. Ook wordt er tegenwoordig steeds meer onderzoek gedaan naar hoe het lichaam werkt tijdens de slaap. De kennis van longfunctieanalisten wordt hier ook steeds vaker gebruikt. En in sommige ziekenhuizen begeleid je mensen bij het stoppen met roken, meestal in samenwerking met de longarts of longverpleegkundige.

Je beoordeelt of de onderzoeken die je hebt verricht naar tevredenheid zijn verlopen en je rapporteert het resultaat aan de longarts. Ook zorg je ervoor dat de gebruikte apparatuur dagelijks wordt geijkt en hygiënisch schoon wordt gehouden.