Beroep Maatschappelijk werker

Past het bij je?

Om dit werk te kunnen doen, is het belangrijk dat je goed kunt luisteren en in staat bent een vertrouwensrelatie met je cliënt op te bouwen.

Je moet vooral ook nieuwsgierig zijn naar de manier waarop mensen in het leven staan en hoe ze zich gedragen. Daarbij respecteer je de ander. Ook ben je in staat mensen te stimuleren om problemen of veranderingen in hun leven aan te pakken. Maar je moet ook genoegen kunnen nemen met kleine veranderingen.

Zowel mondeling als schriftelijk moet je je goed kunnen uitdrukken en goed met collega's, andere hulpverleners en cliënten kunnen samenwerken.

Je bent op de hoogte van wat er in de maatschappij leeft en verandert, bijvoorbeeld op het gebied van zorgverlening, huisvesting en inkomen en hoe die veranderingen jouw cliënten beïnvloeden.

Ook ben je goed in het onderkennen en analyseren van knelpunten. Je hebt geen last van stress en kunt improviseren in crisissituaties. 

Kortom, wat je nodig hebt is:
- inlevingsvermogen
- spreekvaardigheid
- luistervaardigheid
- maatschappelijke betrokkenheid
- de capaciteit om zowel zelfstandig als in teamverband te werken
- nuchterheid

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.