Beroep MBB'er in de radiologie/ Radiodiagnostisch laborant

Hoe ziet je loopbaan eruit?

In Nederland zijn er minstens 5.300 personen werkzaam als MBB'er radiologie/radiodiagnostisch laborant.

Specialiseren
Nadat je de opleiding tot MBB'er in de radiologie/radiodiagnostisch laborant hebt afgerond, is het mogelijk om je in een bepaalde richting te specialiseren, bijvoorbeeld in MRI of echografie. Je kunt daarvoor specifieke post HBO-opleidingen volgen.

Werken in de screening
In Nederland werken ongeveer 550 MBB’ers bij één van de 5 screeningsorganisaties van Bevolkingsonderzoek.  Als MBB’er in de screening (screeningslaborant) werk je mee aan de uitvoering van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker.

Aanvullende opleiding MBB’er in de screening
Wil je aan de slag bij een screeningsorganisatie, dan krijg je na je aanstelling een aanvullende, interne opleiding tot MBB’er in de screening. Je leert onder meer hoe je zelfstandig een mammografie van hoge kwaliteit maakt. De opleiding wordt verzorgd door het LRCB (Landelijk Referentie Centrum Bevolkingsonderzoek) en door speciaal opgeleide instructielaboranten.

Opleiding Physician Assistant
Heb je twee jaar werkervaring als MBB’er, dan kun je de masteropleiding Physician Assistant volgen.

Doorgroeien
Als je een paar jaar ervaring hebt opgedaan en cursussen op het gebied van management en/of coördinatie hebt gevolgd, kun je doorgroeien tot bijvoorbeeld hoofd of waarnemend hoofd van de afdeling. Het is ook mogelijk praktijkopleider/coördinator te worden of om als docent het onderwijs in te gaan.

Is er werk?
Door de vergrijzing neemt het aantal patiënten toe bij wie medisch beeldvormend onderzoek (röntgenfoto's, MRI, CT, echo) moet worden gedaan. Ook de vraag naar goed opgeleide MBB'ers in de radiologie neemt daardoor toe (UWV, 2019). Na je opleiding heb je daarom een grote kans op werk. 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.