Beroep MBB'er in de radiotherapie/ Radiotherapeutisch laborant

Wat ga je doen in dit beroep?

Als MBB'er in de radiotherapie/radiotherapeutisch laborant speel je een belangrijke rol bij de behandeling van patiënten die bestraald moeten worden omdat zij een bepaalde vorm van kanker hebben. Je registreert daarvoor het behandelingsverloop en geeft bijzonderheden door aan de arts of radiotherapeut.

Samen met de radiotherapeut stel je een bestralingsplan op, waarna je zelfstandig de bestraling uitvoert. Hierbij maak je gebruik van moderne apparatuur die je zeer precies moet instellen, opdat de straling gezonde organen en weefsels zo min mogelijk beschadigt.

De patiënten die je gaat bestralen zijn vaak ongerust, onzeker of bang en komen gedurende enkele weken dagelijks terug. Het is belangrijk dat je deze mensen goed informeert over wat er gebeurt en over de bijwerkingen die bestraling kan hebben. Je geeft de patiënt en eventueel de familie zonodig informatie en advies over voeding en huidbehandeling. Ook ondersteun je hen psychisch, want zo'n bestraling grijpt meestal behoorlijk in iemands leven in.