Beroep

MBO-verpleegkundige

In het beroep MBO-verpleegkundige verleen je dagelijks zorg aan mensen die dat nodig hebben. Denk aan patiënten in een ziekenhuis, mensen met lichamelijke of verstandelijke beperkingen, chronisch zieken, ouderen en (pasgeboren) kinderen. Dit kan in verschillende soorten zorginstellingen, zoals een ziekenhuis, verpleeghuis of bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Maar ook bij mensen thuis.

Beroep MBO-verpleegkundige

Als verpleegkundige op MBO-niveau schat in je welke zorg een patiënt nodig heeft en in welke hoeveelheid. Je stelt een verpleegplan op en voert deze - samen met je verpleegkundige collega’s - uit. Een MBO-verpleegkundige heeft dagelijks te maken met verpleegtechnische handelingen. Je legt bijvoorbeeld een infuus aan, geeft injecties of dient medicijnen toe.

Bij de zorg die je als MBO-verpleegkundige verleent, is het erg belangrijk dat je respect hebt voor je patiënten en je ze neemt zoals ze zijn. Je kunt je inleven in de situatie van patiënten doordat je goed kijkt naar hun gevoelens, wensen of situatie. Je hebt als MBO-verpleegkundige veel contact met andere zorgverleners. Je collega’s op de afdeling bijvoorbeeld, maar ook met specialisten van andere disciplines. Het is dus belangrijk dat je goed kunt samenwerken en luisteren. Bekijk welke eigenschappen je nog meer moet hebben voor het beroep MBO-verpleegkundige.

MBO-verpleegkundige worden
Je volgt de opleiding Verpleegkundige op MBO niveau 4 om MBO-verpleegkundige te worden. Tijdens je opleiding specialiseer je je in een specifieke richting, zoals ziekenhuizen of thuiszorg. Heb je de MBO-opleiding afgerond en heb je al wat ervaring opgedaan? Dan ligt de toekomst voor je open. Bekijk de loopbaanmogelijkheden voor een MBO-verpleegkundige.