Beroep MBO-verpleegkundige

Hoe ziet je loopbaan eruit?

Beroep MBO-verpleegkundige

Hoe ziet je loopbaan eruit?

Doordat je als verpleegkundige op MBO-niveau heel breed bent opgeleid, kun je in zeer veel functies terecht komen. Bijvoorbeeld in de functie van verpleegkundige in de wijk, verpleegkundige ouder- en kindzorg, woonbegeleider of psychiatrisch verpleegkundige.

Bijna alle MBO-verpleegkundigen werken in loondienst voor één van de vele soorten zorginstellingen. Door de keuze voor een werkplek of voor de mensen met wie je werkt, kun je je loopbaan zelf sturen en er afwisseling in aanbrengen.

Als je verantwoordelijker, complexer en meer preventieve/voorlichtende werkzaamheden wilt uitoefenen, kun je door de opzet van de verzorgende en verpleegkundige opleidingen goed doorstromen naar de opleiding tot verpleegkundige op HBO-niveau.

Maar ook met aanvullende cursussen op het gebied van management, gesprekstechnieken of coördinatie kun je verder komen in dit vak. Als je praktijkopleider of coördinator, hoofd-verpleegkundige of verpleegkundige op managementniveau wordt, moet je er rekening mee houden dat je minder tijd aan de uitvoerende werkzaamheden kunt besteden.

Vind je deze juist het meest interessant in je vak? Dan kun je je verdiepen in diverse richtingen. Na het volgen van interne of aanvullende opleidingen kun je bijvoorbeeld gaan werken als intensive care verpleegkundige, kinderverpleegkundige of ambulanceverpleegkundige. Maar bijvoorbeeld ook als schoolverpleegkundige, sociaal-psychiatrisch verpleegkundige, Arboverpleegkundige, brandwondverpleegkundige, verpleegkundige ouderenzorg, reumaverpleegkundige, Mama care verpleegkundige of recoveryverpleegkundige. Of als Algemeen Militair Verpleegkundige in het leger.

Na je opleiding en enkele jaren werkervaring als verpleegkundige kun je je werk verbreden als triagist. De triagist is de eerste die de patiënt aan de lijn krijgt als hij belt naar de huisartsenpost. Als triagist zorg je de ernst van de klacht duidelijk wordt en de patiënt de juiste zorg krijgt. Een verantwoordelijke baan. Lees meer over:

Is er werk?
Er is meer dan voldoende werk voor verpleegkundigen op MBO-niveau (UWV, 2019). Er is namelijk meer vraag dan aanbod.

Kans op werk per regio
Benieuwd naar de kans op een baan? Zoek op je MBO-opleiding en ontdek het per regio op kansopwerk.nl.

Werken aan je eigen loopbaan
Ben je op zoek naar een baan of een nieuwe functie en kun je daarbij hulp gebruiken? Bijvoorbeeld bij het oppimpen van je cv, het ontdekken van je talenten en het vinden van een beroep dat bij jou past? Ga dan naar: www.sociaalwerk-werkt.nl/ontwikkelen-voor-je-toekomst/profileer-jezelf

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.