Beroep MBO-verpleegkundige

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep MBO-verpleegkundige

Wat ga je doen in dit beroep?

Heb je als verpleegkundige een MBO-opleiding (dit is kwalificatieniveau 4)? Dan kun je als verpleegkundige in diverse functies gaan werken, in een groot scala aan zorginstellingen en met verschillende soorten zorgvragers. Bijvoorbeeld met mensen met lichamelijke of verstandelijke beperkingen, chronisch zieken, ouderen of (pasgeboren) kinderen.

In de diverse functies werk je met mensen die vanwege ziekte of functiebeperkingen dagelijks zorg nodig hebben. Jij verleent de dagelijkse zorg aan deze mensen. Je begint altijd met het achterhalen van de ziektegeschiedenis van een patiënt, zodat je aan de hand van deze gegevens een verpleegkundige diagnose kunt stellen en zorg kunt verlenen volgens een verpleegplan. Dit plan stel je in overleg met de zorgvrager op.

Er is een belangrijke rol voor je weggelegd als steun voor de patiënt. Als verpleegkundige heb je ontzettend veel contacturen met je patiënten, dit maakt dat je veel lief en leed van je patiënten meemaakt. Je biedt hen troost, hoop en ondersteuning.

Tot je dagelijkse werkzaamheden behoren onder andere het toedienen van medicijnen, het geven van injecties of het aanleggen van een infuus. Je houdt je patiënten goed in de gaten en onderneemt actie als je merkt dat hun toestand verslechtert. Ook coördineer je de activiteiten rond het verpleegproces en breng je verslag uit aan andere zorgverleners. Je werkt dus samen en spreekt regelmatig met zorgverleners uit andere disciplines.

Het uitgangspunt bij je werkzaamheden is dat de patiënt/cliënt zich zoveel mogelijk zelfstandig kan redden. Dit begeleid en stimuleer je. Hiervoor schrijf je soms een ondersteuningsplan. Bij het verlenen van de zorg is het belangrijk dat je aandacht hebt voor zowel de lichamelijk als de psychische en sociale aspecten van de mens. Samen met je collega's in een team en samen met andere professionals zoals fysiotherapeuten en artsen, draag je hier zorg voor.