Beroep Medisch analist

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Medisch analist

Wat ga je doen in dit beroep?

Als medisch analist onderzoek je in een laboratorium lichaamsstoffen zoals urine, bloed, weefsels en cellen. Je kijkt of de lichaamsstoffen die je moet onderzoeken bepaalde bacteriën, virussen of afwijkingen vertonen, of je doet tests waaraan je kunt zien hoe de patiënt reageert op bepaalde medicijnen.

Er zijn verschillende soorten medisch analisten, zoals:
- pathologisch analisten, die vooral met cellen en weefsels werken (ook wel de werkgebieden cytologie en histologie genoemd)
- klinisch chemisch analisten, die vooral met lichaamsvochten werken
- microbiologisch analisten, die vooral met bacteriën, virussen, parasieten, gisten en schimmels werken

Door computers, microscopen en geavanceerde apparaten kun je heel veel proeven zeer precies uitvoeren. Je beoordeelt zelf de analyseresultaten van je onderzoek, die je nauwkeurig noteert in een verslag voor de medisch specialist of de huisarts. De uitslag van jouw onderzoek helpt de medisch specialist of de huisarts om vast te stellen welke ziekte zijn patiënt heeft of om te besluiten andere medicijnen te proberen.

Je doet je onderzoek zelfstandig, maar je werkt wel samen met collega's, bijvoorbeeld om je proeven te laten controleren. Omdat je te maken hebt met lichaamsstoffen waarbij gevaar voor besmetting bestaat, moet je je goed houden aan de voorschriften voor veiligheid en hygiëne. Daarom moet je beschermende kleding zoals een labjas en handschoenen dragen.