Medisch hulpverlener SEH - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Medisch hulpverlener SEH

Als medisch hulpverlener op de afdeling spoedeisende hulp (SEH) van een ziekenhuis ontvang en begeleid je patiënten in acute situaties. Je analyseert wat er aan de hand is en maakt een snel actieplan. Je biedt eerste hulp en handelt doelgericht. Daarna regel je ook het vervolgtraject voor de patiënt. Het beroep van medisch hulpverlener is relatief nieuw. Na je opleiding BMH (bachelor Medische Hulpverlening) kun je aan de slag als medisch hulpverlener op de SEH. Benieuwd wat je allemaal kunt doen?

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep?
Wat doet een medisch hulpverlener SEH?
Past het bij je?

Over dit beroep?

Als medisch hulpverlener op de afdeling spoedeisende hulp (SEH) van een ziekenhuis ontvang en begeleid je patiënten in acute situaties. Je analyseert wat er aan de hand is en maakt een snel actieplan. Je biedt eerste hulp en handelt doelgericht. Daarna regel je ook het vervolgtraject voor de patiënt.

 

Het beroep van medisch hulpverlener is relatief nieuw. Na je opleiding BMH (bachelor Medische Hulpverlening) kun je aan de slag als medisch hulpverlener op de SEH. Benieuwd wat je allemaal kunt doen?

Wat doet een medisch hulpverlener SEH?

Als beginnend medisch hulpverlener spoedeisende hulp (SEH) doorloop je eerst een traineeship (na je HBO-opleiding). Tijdens dit traineeship doe je ervaring op in de acute zorg en bij de afdeling spoedeisende hulp. Heb je dit programma succesvol doorlopen? Dan heb je nagenoeg dezelfde werkzaamheden als de SEH-verpleegkundige.

 

Als medisch hulpverlener SEH ben je, samen met de collega-spoedeisende hulp verpleegkundigen, de eerste die patiënten ziet bij wie nog geen diagnose is gesteld. Soms zijn dit zwaargewonden of patiënten in levensgevaar. Maar lang niet altijd: acute zorg betreft ook niet-levensbedreigende maar wel acute problemen zoals een gebroken heup.

 

Je vangt patiënten op en stelt vragen om de situatie te kunnen inschatten. Samen met de arts stel je vast welke hulp het meest noodzakelijk is en coördineert deze. Je Na het vaststellen van de diagnose maak je een zorgplan voor de verdere behandeling. Je wilt ervoor zorgen dat gevolgen van letsel of ziekte zoveel mogelijk beperkt blijven of voorkomen worden.

 

Soms vraagt de situatie om snel handelen en moet je eerste hulp verlenen. Een medisch hulpverlener mag bepaalde medische handelingen verrichten, in afstemming met het ziekenhuis. Bijvoorbeeld:

 

  • aanbrengen van een maagsonde of een infuus
  • toepassen van defibrillatie (toedienen van elektrische schokken om het hart weer in een normaal ritme te brengen)
  • intubatie (een buisje in de luchtpijp brengen voor beademingsapparatuur of om de luchtweg vrij te maken)

 

Je krijgt te maken met patiënten van alle leeftijden die uiteenlopende problemen hebben. Vaak worden ze begeleid door familie of verzorgers. Je informeert ze helder over de behandeling. Je werkt in een team om de patiënt de best mogelijke zorg te bieden.

 

Naast de spoedeisende werkzaamheden op de afdeling denk je ook mee in toegepast wetenschappelijk onderzoek. Je blijft altijd kritisch en kijkt met een frisse blik naar situaties. Zo zorg jij dat jouw beroep blijft groeien en zich doorontwikkelt.

Past het bij je?

Als medisch hulpverlener SEH heb je te maken met acute situaties. Het is in ieders belang dat je snel een analyse kunt maken van wat er aan de hand is en dat je doelgericht te werk gaat.

 

Je moet het hoofd koel kunnen houden, zeker bij levensreddende handelingen. Die verricht je niet alleen, je werkt daarbij samen met collega’s. Goed kunnen communiceren is soms van levensbelang. En ook bij de overdracht naar een andere afdeling moet je goed mondeling en schriftelijk kunnen rapporteren.

 

Je krijgt als medisch hulpverlener SEH te maken met allerlei verschillende patiënten in uiteenlopende situaties. Dit betekent dat je goed met mensen kunt omgaan, je kunt inleven in anderen en geduld hebt om de gegevens voor je diagnose te verzamelen.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • doelgerichtheid
  • stressbestendigheid
  • samenwerkings-skills
  • goede communicatieve vaardigheden
  • inlevingsvermogen

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2728 - €4905 per maand