Beroep Mondhygiënist

Hoe ziet je loopbaan eruit?

Beroep Mondhygiënist

Hoe ziet je loopbaan eruit?

In Nederland werken er minsten 4.200 personen als mondhygiënist (2019).

Wanneer je als mondhygiënist in een algemene mondzorgpraktijk werkt, voer je je beroep zeer zelfstandig uit. Je krijgt zo nodig ondersteuning van een assistente. In een groepspraktijk of in de orthodontie zijn vaak meerdere mondhygiënisten werkzaam. Hier kun je eventueel doorgroeien naar een leidinggevende functie. De orthodontist of de tandarts is meestal de eindverantwoordelijke.

Als je een aantal jaren als mondhygiënist hebt gewerkt, is het mogelijk te kiezen voor een functie in het bedrijfsleven. Daar kun je de opgedane praktijkervaring combineren met commerciële en managementtaken.

De Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten (NVM-mondhygiënisten) en andere organisaties hebben een breed aanbod aan cursussen. Hiermee kun je voortdurend je kennis en vaardigheden vergroten in het vakgebied. Het cursusaanbod bestrijkt diverse onderwerpen, zoals implantologie of het inschatten van de medische risicofactor bij de behandeling van patiënten.

Is er werk?
Er is veel werk voor mondhygiënisten (UWV,2019), zo overleggen de beroepsgroepen en de overheid voortdurend over de taakverdeling.

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.