Mondhygiënist - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Mondhygiënist

Als mondhygiënist ben je er samen met je patiënt verantwoordelijk voor dat de mond (tanden en tandvlees) in een optimale conditie gehouden wordt. Je onderzoekt de mond om problemen aan tanden en tandvlees op te sporen en je start zo nodig een behandeling om de mondgezondheid te verbeteren. Onder supervisie van een tandarts mag je ook röntgenfoto’s maken, verdovingen uitvoeren, boren en kleine eerste gaatjes vullen.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een mondhygiënist?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als mondhygiënist houdt je de mond (tanden en tandvlees) van jouw patiënt in een optimale conditie. Als mondhygiënist ben je er samen met je patiënt verantwoordelijk voor dat de mond (tanden en tandvlees) in een optimale conditie gehouden wordt. Je onderzoekt de mond om problemen aan tanden en tandvlees op te sporen en je start zo nodig een behandeling om de mondgezondheid te verbeteren.

 

Onder supervisie van een tandarts mag je ook röntgenfoto’s maken, verdovingen uitvoeren, boren en kleine eerste gaatjes vullen.

 

En van je belangrijkste taken is het geven van voorlichting en instructies en het motiveren van mensen om hun mond in een optimale conditie te brengen en te houden. Samen zorg je ervoor dat er geen gaatjes en tandvleesproblemen ontstaan. Het is dus een goede eigenschap als jij niet op je mondje gevallen bent!

Wat doet een mondhygiënist?

Je werkzaamheden als mondhygiënist komen dicht in de buurt van die van een tandarts. Het doel van je werkzaamheden is het voorkomen van tandbederf en het voorkomen en genezen van tandvleesziekten.

 

Om gaatjes en ontstekingen van het tandvlees te voorkomen, controleer en reinig je als mondhygiënist heel zorgvuldig de tanden en kiezen van patiënten. Als een patiënt tandvleesproblemen heeft, behandel je deze zelfstandig. Daarnaast geef je, in de praktijk of bijvoorbeeld op scholen, voorlichting over het onderhouden van het gebit.

 

Bij de controle onderzoek je met een lamp, een spiegeltje en een sonde eerst hoe de conditie van het gebit is. Als het nodig is, behandel je de patiënt. Met verschillende instrumenten haal je tandsteen weg, polijst je vullingen, tanden en kiezen of breng je een beschermlaagje aan op het kauwvlak van tanden en kiezen (sealen). Het sealen gebeurt vooral bij kinderen.

 

Onder supervisie van een tandarts mag je ook röntgenfoto’s maken, verdovingen uitvoeren, boren en kleine eerste gaatjes vullen.

 

Tot je behandelingen behoort ook het geven van poetsinstructies of, indien nodig, het analyseren en aanpassen van de voedingsgewoonten van je patiënt. Tijdens de behandeling vertel je de patiënt steeds wat je aan het doen bent en stel je hem op zijn gemak.
 

Maar je hebt niet alleen contact met je patiënten: overleg met de tandarts of huisarts van de patiënt is soms ook nodig. In principe overleg je eerst zelf met de patiënt over de behandeling die moet plaatsvinden. Als je gaatjes (cariës) in het gebit aantreft, overleg je altijd met de tandarts van de patiënt. Bij serieuze problemen met het tandvlees breng je de tandarts op de hoogte van welke behandeling je ingezet hebt en wat het resultaat van de behandeling is. Als je de problemen niet helemaal kunt oplossen en er bijvoorbeeld een verwijzing nodig is naar een tandarts die gespecialiseerd is in tandvleesproblemen, overleg je dit met de tandarts. Wanneer er problemen zijn met de algemene gezondheid van de patiënt kan het nodig zijn om ook overleg te hebben met de huisarts.

 

Verder zorg je ervoor dat je eigen praktijkruimte schoon is en dat je voorraad instrumenten, fluoride en andere materialen op orde is. Het bijhouden van de patiëntenadministratie behoort tenslotte ook tot je taken.

Past het bij je?

Om dit beroep te kunnen uitoefenen moet je zorgvuldig zijn: je mag namelijk geen gaatjes of andere problemen over het hoofd zien.

 

Je werkt bovendien op een heel klein oppervlak in de mond, dus precies en voorzichtig met je handen kunnen werken is een vereiste. Die vaardigheden heb je bijvoorbeeld nodig als je tandsteen verwijdert, of - onder supervisie van de tandarts - boort of gaatjes vult.

 

Een belangrijke taak is het geven van voorlichting en uitleg aan patiënten over mondhygiëne en het voorkomen van tandbederf en tandvleesontsteking. Belangrijk daarbij is dat je goed naar je patiënten luistert en ze duidelijke instructies geeft. Je moet je mondeling dus goed kunnen uitdrukken.

 

Voor de behandeling van (jonge) kinderen heb je daarnaast een flinke portie geduld nodig. En kun jij patiënten op hun gemak stellen? Sommige mensen vinden het namelijk niet prettig als er aan hun gebit wordt gewerkt.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • zorgvuldigheid
  • handigheid
  • geduld met mensen
  • niet op je mondje gevallen zijn...

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2950 - €3880 per maand