Beroep Mondhygiënist

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Mondhygiënist

Wat ga je doen in dit beroep?

Je werkzaamheden als mondhygiënist komen dicht in de buurt van die van een tandarts. Het doel van je werkzaamheden is het voorkomen van tandbederf en het voorkomen en genezen van tandvleesziekten.

Om gaatjes en ontstekingen van het tandvlees te voorkomen, controleer en reinig je als mondhygiënist heel zorgvuldig de tanden en kiezen van patiënten. Als een patiënt tandvleesproblemen heeft, behandel je deze zelfstandig. Daarnaast geef je, in de praktijk of bijvoorbeeld op scholen, voorlichting over het onderhouden van het gebit.

Bij de controle onderzoek je met een lamp, een spiegeltje en een sonde eerst hoe de conditie van het gebit is. Als het nodig is, behandel je de patiënt. Met verschillende instrumenten haal je tandsteen weg, polijst je vullingen, tanden en kiezen of breng je een beschermlaagje aan op het kauwvlak van tanden en kiezen (sealen). Het sealen gebeurt vooral bij kinderen.

Onder supervisie van een tandarts mag je ook röntgenfoto’s maken, verdovingen uitvoeren, boren en kleine eerste gaatjes vullen.

Tot je behandelingen behoort ook het geven van poetsinstructies of, indien nodig, het analyseren en aanpassen van de voedingsgewoonten van je patiënt. Tijdens de behandeling vertel je de patiënt steeds wat je aan het doen bent en stel je hem op zijn gemak.

Maar je hebt niet alleen contact met je patiënten: overleg met de tandarts of huisarts van de patiënt is soms ook nodig. In principe overleg je eerst zelf met de patiënt over de behandeling die moet plaatsvinden. Als je gaatjes (cariës) in het gebit aantreft, overleg je altijd met de tandarts van de patiënt. Bij serieuze problemen met het tandvlees breng je de tandarts op de hoogte van welke behandeling je ingezet hebt en wat het resultaat van de behandeling is. Als je de problemen niet helemaal kunt oplossen en er bijvoorbeeld een verwijzing nodig is naar een tandarts die gespecialiseerd is in tandvleesproblemen, overleg je dit met de tandarts. Wanneer er problemen zijn met de algemene gezondheid van de patiënt kan het nodig zijn om ook overleg te hebben met de huisarts.

Verder zorg je ervoor dat je eigen praktijkruimte schoon is en dat je voorraad instrumenten, fluoride en andere materialen op orde is. Het bijhouden van de patiëntenadministratie behoort tenslotte ook tot je taken.