Beroep Neuroloog

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Neuroloog

Wat ga je doen in dit beroep?

Een neuroloog is een medisch specialist op het gebied van spieren, zenuwen, ruggenmerg en hersenen. Het merendeel van de tijd breng je door op de polikliniek van een ziekenhuis. Daarnaast werk je met opgenomen patiënten. Je luistert naar de patiënt, voert lichamelijk onderzoek en eventueel aanvullende diagnostiek uit, stelt een diagnose en bepaalt welke behandeling nodig is.

Ingewikkelde puzzel
Je ziet patiënten van alle leeftijden met klachten die in ernst variëren van mild tot ernstig. Denk aan: hoofdpijn, krachtsverlies, duizeligheid, dubbelzien, uitstralende rugpijn of een loopstoornis. Om tot een diagnose te komen, moet je vaak een ingewikkelde puzzel oplossen.
De ziektes die jij als neuroloog behandelt, zijn onder meer migraine, epilepsie, een beroerte, multiple sclerose, de ziekte van Parkinson, dementie, een hersentumor of carpaal tunnel syndroom.

Therapeutische mogelijkheden
Dankzij de moderne technologie en een groeiend aanbod van geneesmiddelen, kan een neuroloog tegenwoordig veel meer voor patiënten betekenen dan vroeger. Tot de nieuwe therapeutische mogelijkheden behoort bijvoorbeeld de acute behandeling van patiënten met een beroerte.

Samenwerking
Je werkt intensief samen met fysio- en ergotherapeuten, revalidatieartsen en radiologen. Samen met hen lever je een belangrijke bijdrage aan de begeleiding en het herstel van de patiënt. Bij een operatie werk je samen met de neurochirurg of orthopedisch chirurg.