Neuroloog - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Neuroloog

Dankzij een toename van technologische mogelijkheden en een groeiend aanbod van geneesmiddelen kun je als neuroloog veel voor patiënten betekenen. Om tot een diagnose te komen, los je vaak ingewikkelde puzzels op. Maak jij het plaatje compleet?

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een neuroloog?
Past het bij je?

Over dit beroep

Neurologen werken met patiënten met aandoeningen aan hersenen, ruggenmerg, zenuwen en spieren.

 

Dankzij een toename van technologische mogelijkheden en een groeiend aanbod van geneesmiddelen kun je als neuroloog veel voor patiënten betekenen. Om tot een diagnose te komen, los je vaak ingewikkelde puzzels op. Maak jij het plaatje compleet?

Wat doet een neuroloog?

Een neuroloog is een medisch specialist op het gebied van spieren, zenuwen, ruggenmerg en hersenen. Het merendeel van de tijd breng je door op de polikliniek van een ziekenhuis. Daarnaast werk je met opgenomen patiënten. Je luistert naar de patiënt, voert lichamelijk onderzoek en eventueel aanvullende diagnostiek uit, stelt een diagnose en bepaalt welke behandeling nodig is.

 

Ingewikkelde puzzel
Je ziet patiënten van alle leeftijden met klachten die in ernst variëren van mild tot ernstig. Denk aan: hoofdpijn, krachtsverlies, duizeligheid, dubbelzien, uitstralende rugpijn of een loopstoornis. Om tot een diagnose te komen, moet je vaak een ingewikkelde puzzel oplossen.
De ziektes die jij als neuroloog behandelt, zijn onder meer migraine, epilepsie, een beroerte, multiple sclerose, de ziekte van Parkinson, dementie, een hersentumor of carpaal tunnel syndroom.

 

Therapeutische mogelijkheden
Dankzij de moderne technologie en een groeiend aanbod van geneesmiddelen, kan een neuroloog tegenwoordig veel meer voor patiënten betekenen dan vroeger. Tot de nieuwe therapeutische mogelijkheden behoort bijvoorbeeld de acute behandeling van patiënten met een beroerte.

 

Samenwerking
Je werkt intensief samen met fysio- en ergotherapeuten, revalidatieartsen en radiologen. Samen met hen lever je een belangrijke bijdrage aan de begeleiding en het herstel van de patiënt. Bij een operatie werk je samen met de neurochirurg of orthopedisch chirurg.

Past het bij je?

Een groot deel van je werk bestaat uit de begeleiding van patiënten en hun naasten. Je geeft voorlichting en adviseert. Daarvoor ben je in het bezit van uitstekende sociale en communicatieve vaardigheden.
 

Tijdens je werk krijg je ook te maken met ziektes die een dodelijke afloop kunnen hebben. Denk aan een hersentumor, herseninfarct of multiple sclerose. Als neuroloog moet je met trieste omstandigheden kunnen omgaan, en slecht nieuws op een goede manier kunnen brengen. Je blijft in alle gevallen rustig.

 

Een nieuwsgierige en kritische houding is nodig om de juiste diagnose te stellen en je eigen handelen voortdurend te evalueren. Om de studie tot neuroloog te volbrengen en daarna op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen, is leergierigheid onmisbaar.

 

Kortom, je beschikt over:

  • uitstekende sociale en communicatieve vaardigheden
  • een stevige persoonlijkheid
  • het vermogen rustig te blijven in moeilijke omstandigheden
  • een nieuwsgierige, kritische en leergierige houding

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

80.000 - €250.000 bruto per jaar