Beroep Nucleair geneeskundige

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Nucleair geneeskundige

Wat ga je doen in dit beroep?

Als nucleair geneeskundige onderzoek je mensen met behulp van radioactieve stoffen. Dit onderzoek verricht je op verzoek van een specialist die vermoedt dat de patiënt een bepaalde aandoening heeft. Bij dit onderzoek maak je gebruik van een radioactieve vloeistof die ingespoten wordt. Met deze stof wordt een afbeelding gemaakt van de onderzochte plek. Zo’n afbeelding heet een scintigram. 

Een voorbeeld: de specialist vermoedt dat iemand met kanker uitzaaiingen naar het bot heeft. De botombouw (de vervanging van oude door nieuwe botcellen) is verhoogd op plekken waar kankercellen aanwezig zijn. Als nucleair geneeskundige onderzoek je of dit het geval is door een bepaalde radioactieve vloeistof in te spuiten die de mate van botombouw op de gammacamera zichtbaar maakt. Vervolgens bekijk je of er op bepaalde plekken een verhoogde aanwezigheid van deze radioactieve stof aanwezig is. Als dat zo is, betekent dit dat de uitzaaiingen met behulp van deze radioactieve stof zijn aangetoond. Je bepaalt dan ook of er eventueel aanvullende foto’s nodig zijn. 

De gammacamera, of soms ook scintillatie-camera genoemd, is het apparaat waarmee foto’s gemaakt worden van het te onderzoeken orgaan dat door de radioactieve straling zichtbaar is gemaakt. Het maken van zo’n foto duurt soms maar tien minuten. Afhankelijk van de complexiteit van het onderzoek kan dat tot twee uur oplopen. Die foto wordt overigens niet door de nucleair geneeskundige gemaakt, maar door de laborant die veel werk uitvoert dat bij het onderzoek hoort. 

Naast dit diagnostisch onderzoek kun je als nucleair geneeskundige ook therapie geven. Daarbij kun je denken aan een jodiumbehandeling waarmee je bijvoorbeeld schildklierkankercellen kapotstraalt die na een operatie zijn achtergebleven. 

In dit vak krijg je te maken met patiënten van alle leeftijden en met allerlei soorten aandoeningen. Je zult echter in vergelijking met andere specialisten niet veel persoonlijk contact hebben met je patiënten. Je spreekt ze even voordat je de radioactieve vloeistof voor therapie of diagnostiek inspuit. Het grootste deel van de dag houd je je bezig met het diagnostisch onderzoek. Je bepaalt welke onderzoeken door de laboranten uitgevoerd moeten worden, analyseert de resultaten, legt deze vast in een verslag en pleegt overleg met andere specialisten.