Beroep Operatieassistent

Past het bij je?

Goed samenwerken met de andere assistenten en specialisten die bij een operatie betrokken zijn, is van groot belang. Je moet flexibel zijn en je goed kunnen aanpassen aan wisselende omstandigheden en wisselende collega's.

Patiënten behandel je met geduld en respect. Sommige patiënten zijn namelijk angstig voor de operatie of hebben een religieuze achtergrond waar je rekening mee moet houden. Daarnaast moet je leiding kunnen geven aan de leerling-assistenten.

Om de steriliteit van instrumenten en materialen tijdens een operatie te verzekeren, is het nodig dat je precies en zorgvuldig kunt werken. Deze nauwgezetheid heb je ook nodig om de instructies van de specialist exact op te kunnen volgen. De materialen moeten ook goed geordend zijn, je kunt natuurlijk niet tijdens de operatie iets kwijt zijn.

Uithoudingsvermogen is een andere eigenschap die onmisbaar is als je voor dit beroep kiest: een operatie kan uren duren en al die tijd moet je geconcentreerd kunnen werken. In stresssituaties of als er iets niet in orde is, houd je het hoofd koel en handel je direct op de juiste manier. Niet in paniek raken dus!

Daarnaast kun je praktijkopleider zijn van leerling-operatieassistenten. Je staat hen bij met raad en daad en vindt het niet erg om tijd vrij te maken om een vraag te beantwoorden. Jouw benadering richting de leerlingen is coachend en stimulerend.
 

Kortom, wat je nodig hebt is:
- flexibel in de omgang
- uithoudingsvermogen
- een goed concentratievermogen
- stressbestendigheid
- geordend zijn 
- coachende vaardigheden

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.