Beroep Operatieassistent

Wat is het salaris?

Beroep Operatieassistent

Wat is het salaris?

Als beginnend operatieassistent ontvang je een bruto maandsalaris van minimaal € 2.335,- exclusief 8% vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering. Het salaris kan oplopen tot zo'n € 3.920,- bruto per maand. Salarissen verschillen per ziekenhuis omdat de functie-inhoud niet overal hetzelfde is.

Omdat je soms ook ‘s avonds, ‘s nachts en in het weekend werkt, wordt het salaris bovendien aangevuld met onregelmatigheidstoeslagen. De toeslagen voor de gewerkte uren liggen tussen de 25% en 100%. Dat kan dus behoorlijk oplopen!

Bij dit beroep is het bovendien zo dat je al tijdens de opleiding een salaris verdient. Tijdens de eerste maanden van de opleiding, de beroepsvoorbereidende periode, ontvang je een zakgeldvergoeding die is gebaseerd op je leeftijd. Het bedrag hiervan is afgestemd op het minumumloon. 

Het minimumloon is per 1 januari 2020 € 570,50 per maand voor een 16-jarige, waarbij het oploopt tot € 1.635,60 vanaf je 21e.

Gedurende de maanden dat je als leerling operatieassistent werkt, is het salaris als volgt (eventueel ook aangevuld tot minimumloon):

1e jaar: € 1.122,-
2e jaar: € 1.254,-
3e jaar: € 1.423,-

Indien je, voor de opleiding tot operatieassistent, al een zorgopleiding hebt genoten, is het salaris afhankelijk van de regeling die het ziekenhuis waar je werkt heeft opgesteld. Je salaris kan iets hoger liggen dan het leerlingsalaris.

Dit zijn salarisindicaties voor 2019.