Beroep

Opticien

In het beroep opticien moet je oog hebben voor gezondheid, techniek en mode. Je helpt namelijk mensen met oogklachten, repareert brillen en brilonderdelen en kiest met zorg een modieus montuur uit voor je klant. Als opticien kun je zo aan de slag: ieder jaar komen er duizenden brildragers bij onder meer doordat we onze ogen steeds meer inspannen voor beeldschermen.

Beroep opticien

Als opticien werk je bij een optiekbedrijf én op verschillende plekken binnen het bedrijf. Bijvoorbeeld in de winkel om mensen te adviseren over een brilmontuur of lenzen, maar ook in de werkplaats om brillen te repareren en in de ruimte met meetapparatuur. Om klanten goed te kunnen adviseren, moet je de oogsterkte meten. Als opticien meet je met speciale apparatuur de ogen van een klant op. Soms krijg je deze gegevens van een doorverwijzend arts.
Andere taken die bij het beroep opticien horen zijn:
- brillenglazen op maat slijpen
- glazen in een montuur monteren
- advies geven en verkoopgesprekken voeren
- de voorraad beheren en inkoop doen

Belangrijke eigenschappen voor een opticien zijn kunnen adviseren en nauwkeurig kunnen werken - bijvoorbeeld als je een oogmeting doet, glazen in een montuur slijpt of het montuur passend maakt. Wil je weten welke eigenschappen je nog meer nodig hebt in het beroep opticien?

Opticien worden?
Om opticien te worden, volg je de MBO-opleiding Opticien op niveau 4. Naast dat je kunt gaan werken in een optiekbedrijf kun je ook werken bij een oogheelkundig centrum. Als je meerdere jaren ervaring hebt opgedaan, kun je doorgroeien naar een leidinggevende functie of je eigen bedrijf opzetten. Benieuwd wat momenteel je kansen op de arbeidsmarkt zijn als opticien?

De beroepenfilm is gemaakt op initiatief van de Dutch HealthTec Academy.