Beroep Opticien

Hoe ziet je loopbaan eruit?

Beroep Opticien

Hoe ziet je loopbaan eruit?

Als opticien kun je in loondienst werken bij een zelfstandig bedrijf of bij een filiaal van een keten van optiekwinkels. Na enige jaren ervaring kun je filiaalmanager of bedrijfsleider worden en uiteindelijk misschien je eigen zaak openen. Daarvoor heb je het diploma Opticien Manager nodig.

Als opticien kun je ook contactlensspecialist worden door de tweejarige post-MBO-opleiding te volgen (één dag per week naar school). Daarna ben je in staat je klanten contactlenzen te adviseren, aan te meten en de contactlensdrager de nodige begeleiding te geven.

Als je besluit optometrist te worden, kun je cliënten screenen op oogaandoeningen en eventueel naar de huisarts of oogarts verwijzen.

Je kunt ook de HBO-opleiding Orthoptie volgen. Daarmee word je orthoptist.

Is er werk?
Voor opticiens is er op dit moment veel werk (SBB, 2019). Door het toenemend aantal ouderen zullen meer mensen een gezichtshulpmiddel nodig hebben. Bovendien stellen we steeds hogere eisen aan ons gezichtsvermogen en spannen we onze ogen door de toenemende informatiestroom steeds meer in.

Kortom: als je voor de optiekbranche kiest, heb je met een goede opleiding ook zicht op een afwisselende baan!

Kans op werk per regio
Benieuwd naar de kans op een baan? Zoek op je MBO-opleiding en ontdek het per regio op kansopwerk.nl.

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.