Opticien - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Opticien

Als opticien kun je zo aan de slag: ieder jaar komen er duizenden brildragers bij, onder meer doordat we onze ogen steeds meer inspannen voor beeldschermen.

Delen
eerstelijnszorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een opticien?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als opticien help je mensen met oogklachten, repareer je brillen en brilonderdelen.

 

Als opticien kun je zo aan de slag: ieder jaar komen er duizenden brildragers bij, onder meer doordat we onze ogen steeds meer inspannen voor beeldschermen.

 

Beroep opticien

Als opticien werk je bij een optiekbedrijf én op verschillende plekken binnen het bedrijf.

 

Bijvoorbeeld in de winkel om mensen te adviseren over een brilmontuur of lenzen, maar ook in de werkplaats om brillen te repareren en in de ruimte met meetapparatuur. Om klanten goed te kunnen adviseren, moet je de oogsterkte meten. Als opticien meet je met speciale apparatuur de ogen van een klant op. Soms krijg je deze gegevens van een doorverwijzend arts.

 

Andere taken die een opticien heeft zijn:

 

 

  • brillenglazen op maat slijpen
  • glazen in een montuur monteren
  • advies geven en verkoopgesprekken voeren
  • de voorraad beheren en inkoop doen

 

Belangrijke eigenschappen voor een opticien zijn sociale vaardigheden. Je luistert naar de klant, zodat je een goed beeld krijgt van de problemen en de wensen. Ook moet je nauwkeurig kunnen werken. Bijvoorbeeld als je een oogmeting doet, glazen in een montuur slijpt of het montuur passend maakt. Wil je weten welke eigenschappen je nog meer nodig hebt in het beroep opticien?

 

Opticien worden?

Om opticien te worden, volg je de MBO-opleiding Opticien op niveau 4. Naast dat je kunt gaan werken in een optiekbedrijf kun je ook werken bij een oogheelkundig centrum. Als je meerdere jaren ervaring hebt opgedaan, kun je doorgroeien naar een leidinggevende functie of je eigen bedrijf opzetten. Benieuwd wat momenteel je kansen op de arbeidsmarkt zijn als opticien?

 

Wat doet een opticien?

Klanten komen binnen omdat ze niet goed zien of omdat hun bril niet lekker meer zit. Ook kopen ze soms een (nieuwe) bril om zich aan te passen aan de mode, of omdat ze liever contactlenzen dragen tijdens het sporten. Als opticien help je mensen bij de aanschaf van een bril of zonnebril.

 

Om klanten goed te kunnen adviseren, moet je weten welke oogsterkte zij hebben. Soms krijg je deze gegevens van de doorverwijzend arts, meestal meet je met speciale apparatuur zelf de ogen op.

 

Je zorgt dat de klant kan kiezen uit een groot aantal brilmonturen en geeft advies over de glazen.

 

Verder zorg je dat de winkel en oogmeetruimte schoon zijn en er keurig uitzien. Je hebt contact met collega’s en moet weten in welke gevallen je door moet verwijzen naar de huisarts of oogarts. Werk je als zelfstandig ondernemer, dan geef je eventueel leiding aan personeel.

Past het bij je?

In dit vak moet je geduldig naar de wensen van je klanten luisteren en je goed mondeling kunnen uitdrukken. Werken in een winkel spreekt je aan en je vindt het niet erg om op een zaterdag of een koopavond te werken.

 

Je werkt nauwkeurig, bijvoorbeeld als je een oogmeting doet, glazen in een montuur slijpt of het montuur passend maakt. Je draait kleine schroefjes in en stelt de slijpapparatuur nauwkeurig af. Je moet dus goed met je handen kunnen werken.

 

Ook is het belangrijk dat je geïnteresseerd bent in trends op het gebied van brillenmode en dat je oog hebt voor wat bij iemand past. Zo kun je je klanten goed adviseren bij de aanschaf van een bril.

 

Het werkt bovendien in je voordeel als je met computers overweg kunt, want je zult met hoogwaardige meetapparatuur omgaan. Het is ook handig als je affiniteit hebt met de exactere vakken (en bijvoorbeeld begrijpt hoe het oog werkt).

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • interesse in mensen
  • mondelinge vaardigheid
  • oog voor mode, maar ook voor gezondheid en techniek
  • handigheid
  • nauwkeurig kunnen werken

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog