Beroep Orthopedisch chirurg

Past het bij je?

Mensenkennis en goede communicatieve vaardigheden zijn voor een orthopedisch chirurg heel belangrijk. Je krijgt te maken met patiënten die, vaak al heel lang, hevige pijn hebben en daarom gestresst zijn. Daarbij is pijn moeilijk uit te leggen en beleeft iedereen dit anders. Het is daarom niet eenvoudig de klacht naar waarde te schatten.

Leidinggevende capaciteiten en het vermogen om te organiseren moet je absoluut in je hebben. Je moet graag in teamverband willen werken. Tenslotte is de orthopedisch chirurg de coördinator van de hele behandeling en werk je samen met veel verschillende medische specialisten, verpleegkundigen en artsen. Plannen is hierbij heel belangrijk: als je weet dat je op een bepaalde dag moet opereren, probeer je die dag alleen op de OK aanwezig te zijn om tijdverlies te voorkomen.

Stressbestendigheid is voor alle chirurgen van belang. Er zijn grote wachtlijsten en een tekort aan personeel. Als orthopedisch chirurg krijg je ook nog eens te maken met patiënten die veel pijn hebben en die soms een halfjaar tot een jaar op een operatie moeten wachten.

Je moet goed in de gaten houden hoeveel tijd je per patiënt beschikbaar hebt, wat betekent dat je soms zelfs tijdens operaties keuzes moet maken wat wel en wat niet gedaan kan worden. Je moet je realiseren dat elke minuut van de dag effectief besteed moet worden.

Om je door de twaalfjarige studie heen te worstelen en tijdens je werk op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen, moet je heel leergierig zijn.

En wat verder nog heel belangrijk is: je moet handig zijn, creatieve oplossingen kunnen bedenken en die ook uitvoeren. De orthopedisch wordt wel de timmerman onder chirurgen genoemd.

Kortom, wat je nodig hebt is:
- mensenkennis en communicatieve vaardigheden
- leidinggevende en organisatorische vaardigheden
- stressbestendigheid
- leergierige en nieuwsgierige houding
- letterlijk handig zijn
- graag in teamverband werken

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.