Beroep Orthopedisch chirurg

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Orthopedisch chirurg

Wat ga je doen in dit beroep?

Als orthopedisch chirurg of orthopeed behandel je patiënten met klachten aan botten, pezen en spieren, ontstaan door vergroeiingen, ongevallen, overbelasting, veroudering enzovoort. Patiënten die naar jou doorverwezen worden hebben vaak veel pijn. Omdat pijnbeleving voor iedereen anders is, moet je een intensief intakegesprek voeren met patiënten om te achterhalen hoe zwaar de aard van de klacht is. 

Daarna voer je een vaak uitgebreid lichamelijk onderzoek uit, eventueel aangevuld met röntgenfoto's, scans en laboratoriumonderzoek. Op basis daarvan stel je een diagnose en maak je een behandelplan. 

Je kunt een conservatieve of een operatieve behandeling uitvoeren bij een patiënt. Conservatief houdt in dat je niet opereert, maar bijvoorbeeld een been gipst, braces aanmeet of spierversterkende oefeningen voorschrijft om de lichaamshouding te verbeteren. Operatief houdt in dat je gaat opereren, bijvoorbeeld een kijkoperatie van tien minuten tot een rugoperatie van een hele dag.

Je werkzaamheden zijn heel afwisselend en gevarieerd. Een deel van je tijd breng je door in de operatiekamer. Tijdens de operaties werk je samen met bijvoorbeeld de operatieassistenten en de anesthesioloog. Buiten de OK bezoek je patiënten op de verpleegafdelingen en werk je op de polikliniek.

Als orthopedisch chirurg ben je de coördinator van het gehele behandelplan. Zodoende overleg je regelmatig met collega-medisch specialisten, verpleegkundigen, secretaresses en artsen. Naast deze organisatorische taken begeleid je orthopedisch chirurgen in opleiding.

Als orthopedisch chirurg ben je breed opgeleid, zodat je iedereen met een orthopedische klacht kunt behandelen. Wel kun je je specialiseren in een bepaald onderdeel. De orthopedie kent de volgende subspecialisaties:
- schouder/elleboog/pols/hand
- heup
- knie
- wervelkolom
- voet en enkel
- traumatologie
- kinderorthopedie