Beroep Orthopedisch chirurg

Welke opleiding kun je volgen?

Om orthopedisch chirurg te kunnen worden start je met de universitaire opleiding:

Daarna kun je gaan solliciteren bij een ziekenhuis voor een opleidingsplaats orthopedisch chirurg. Als je wordt aangenomen kun je na zes jaar afstuderen. De opleiding bestaat uit twee jaar Algemene Chirurgie en vier jaar Orthopedische Chirurgie.

Je kunt daarna nog een studie van één tot drie jaar volgen om je te bekwamen in een bepaalde richting. Voorbeelden van zo’n ‘subspecialisatie’ zijn heup- en knieprotheses, traumatologische chirurgie of kinderorthopedie. Je bent verplicht om je elk jaar een aantal dagen te laten bijscholen.

Tijdens je opleiding werk je onder leiding van een orthopedisch chirurg. De relatie leerling - orthopedisch chirurg wordt ook wel een meester-gezelrelatie genoemd. Het vak orthopedisch chirurg leer je dus niet uit een boekje, maar door mee te lopen met je leermeester, te observeren en langzaamaan onder toezicht van de leermeester zelf handelingen uit te voeren. Nog tijdens de opleiding voer je dus uiteindelijk alle werkzaamheden uit van een orthopedisch chirurg.

Wil je meer weten over deze specialistische vervolgopleiding? Kijk dan eens op de website van het KNMG: Over beroepskeuze.