Beroep Orthopedisch technoloog

Past het bij je?

De prothesen en orthesen die je als orthopedisch technoloog maakt voor je patiënten moeten precies passen. Daarom is het van belang dat je heel precies én goed met je handen kunt werken.

Omdat je als orthopedisch technoloog veel contact hebt met patiënten, moet je goed met mensen kunnen omgaan. Je moet goed en duidelijk kunnen uitleggen welk hulpmiddel de patiënt krijgt en waarom. Ook heb je veel overleg met artsen en andere specialisten die bij de revalidatie van de patiënt betrokken zijn. Communicatieve en sociale vaardigheden zijn dus erg belangrijk.

Ook moet je goed kunnen luisteren. De patiënt is degene die moet leren leven met een prothese, orthese of ander hulpmiddel. Als het hulpmiddel niet goed past, knelt of irriteert, moet je dus goed begrijpen waar je patiënt precies last van heeft.

Soms krijg je te maken met mensen die door een ongeluk een ledemaat zijn kwijtgeraakt. Dat kan best moeilijk zijn. Deze mensen zijn vaak heel emotioneel omdat hun leven nooit meer hetzelfde zal zijn. Je moet dus stevig in je schoenen staan.

Om hulpmiddelen te kunnen maken, maak je gebruik van veel verschillende technieken. Je moet ook op de hoogte blijven van alle nieuwe mogelijkheden op het gebied van technologie. Interesse voor techniek is dus onmisbaar voor dit beroep!

Kortom, wat je nodig hebt is:
- nauwkeurigheid
- goede sociale vaardigheden
- goede luistervaardigheden
- stevige schoenen
- interesse in techniek
- interesse in de gezondheidszorg

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.