Beroep Ouderenwerker

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Ouderenwerker

Wat ga je doen in dit beroep?

In je eentje wonen in een (te) groot huis, elk jaar een paar vrienden of familieleden minder om je heen hebben, steeds weer wat minder makkelijk kunnen bewegen... Naarmate mensen ouder worden, komen er specifieke vragen en problemen op hen af.

Maar ook hebben ouderen eindelijk de tijd en gelegenheid om zich te verdiepen in dingen die hen echt interesseren, zoals de geschiedenis van hun eigen stad of de schilderijen van Van Gogh. En: ouderen hebben tijd om zich in te zetten voor anderen.

Als ouderenwerker richt je je op de steeds groter wordende groep ouderen. Door middel van voorlichting, activiteiten of cursussen activeer je hen om met beide benen in de maatschappij te blijven staan. Dat kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door te stimuleren dat ouderen vrijwilligerswerk gaan doen, door een ontmoetingsplek te creëren of te bemiddelen tussen hen en zorginstellingen of andere instanties. Maar ook door een interessant cultureel en educatief aanbod aan activiteiten voor hen te ontwikkelen.

Bij ingrijpende gebeurtenissen zoals het verlies van een partner of het besef dat zelfstandig wonen niet meer mogelijk is, bied je een luisterend oor en geef je advies. Maar je rol is vooral activerend en stimulerend.