Beroep Patiëntenvoorlichter

Past het bij je?

Als patiëntenvoorlichter moet je goed met mensen kunnen omgaan en je goed in hen kunnen inleven. Enerzijds heb je namelijk te maken met patiënten en hun familie of vrienden: je moet je voortdurend afvragen met welke informatie en benaderingswijze zij het beste geholpen worden.

Anderzijds heb je te maken met professionals zoals verpleegkundigen en medisch specialisten. Zij hebben het meest directe contact met patiënten en het is dan ook zaak hen te betrekken bij de voorlichtingsactiviteiten. Ook moet je hen kunnen motiveren om voorlichtingsmateriaal te gebruiken of adviseren over het gebruik van voorlichtingsmethoden. Daarnaast ben je bezig met het vertalen van relevante wetgeving naar het patiëntenvoorlichtingsbeleid van de instelling.

Ook organisatietalent is in deze functie van groot belang. Voordat bijvoorbeeld een folder aan patiënten uitgereikt kan worden, moet er heel wat geregeld worden. En ook een voorlichtingsbijeenkomst heb je niet in één dag georganiseerd...

Omdat je soms zelf teksten schrijft voor verschillende doeleinden zoals folders, brochures en internet, advies geeft aan professionals en patiënten mondeling voorlicht, moet je je als patiëntenvoorlichter bovendien goed mondeling en schriftelijk kunnen uitdrukken. Je beschikt dus niet alleen over een overtuigende en verhelderende babbel, maar ook over een vlotte pen!

Kortom, wat je nodig hebt is:
- inlevingsvermogen
- overtuigingskracht
- organisatietalent
- een goede mondelinge uitdrukkingsvaardigheid
- een vlotte pen

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.