Beroep Patiëntenvoorlichter

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Patiëntenvoorlichter

Wat ga je doen in dit beroep?

Mensen met een ziekte of aandoening vinden het over het algemeen prettig om goed voorgelicht te worden. Niet alleen over wat er met hen aan de hand is, maar ook over de onderzoeken en behandelingen die ze moeten ondergaan. Op die manier weten patiënten waar ze aan toe zijn en wat hen nog te wachten staat.

Als patiëntenvoorlichter ondersteun en begeleid je onder andere artsen, medisch specialisten en verpleegkundigen bij het geven van die voorlichting. Je traint hen in het benaderen van patiënten en adviseert hen over het gebruik van bepaalde voorlichtingsmethoden en communicatiemiddelen.

In de patiëntenvoorlichting wordt onderscheid gemaakt tussen de functies ‘medewerker patiëntenvoorlichting’ (MBO/HBO-niveau) en ‘adviseur patiëntencommunicatie’ (HBO/WO-niveau).

Medewerker patiëntenvoorlichting
Je houdt je onder meer bezig met het ontwikkelen, toetsen en samenstellen van voorlichtingsmateriaal, zoals folders en brochures. Teksten schrijven, contacten onderhouden met vormgevers, fotografen en drukkers, begrotingen opstellen en het verrichten van effectmetingen zijn voorbeelden van je werkzaamheden. Daarnaast organiseer je voorlichtingsbijeenkomsten en geef je voorlichting aan patiënten en hun familie of vrienden.

Adviseur patiëntencommunicatie
In deze functie adviseer je de directie, het management en het medisch stafbestuur van de zorginstelling over het patiëntenvoorlichtingsbeleid. Je stelt beleid op voor de zorginstelling op het gebied van patiëntencommunicatie. Je moet voortdurend op de hoogte blijven van de laatste wet- en regelgeving. Ook ben je betrokken bij alle communicatiemomenten in een zorgtraject: wie geeft wanneer welke informatie aan de patiënt? Daarnaast kun je leiding geven aan medewerkers van de afdeling voorlichting.

Het hangt onder meer af van de grootte van de zorginstelling of deze twee functies door verschillende personen worden uitgevoerd. Soms combineer je de functies in één baan.