Beroep Pedagogisch medewerker jeugdzorg (jeugdzorgwerker)

Past het bij je?

Ben jij niet bang voor een beetje tegengas? Als pedagogisch medewerker jeugdzorg krijg je te maken met lastige situaties. Als iemand de regels overtreedt of agressief wordt, raak jij niet in de stress. Je kunt goed en respectvol met kinderen en jongeren omgaan. Zo probeer je hen te motiveren om hun gedrag te veranderen. Je doet er alles aan om ervoor te zorgen dat de kinderen en jongeren op jou gaan bouwen.

Je rol als opvoeder is zeer belangrijk in jeugdzorginstellingen. Dit betekent dat je goed moet kunnen luisteren, dat je je kunt inleven en dat je geduldig bent. Je bent betrokken bij de situatie waar de kinderen en jongeren in zitten en je kunt bepaalde situaties goed inschatten.

Je bent een creatieve denker als het gaat om activiteiten verzinnen. Dit kan zwemmen zijn, maar ook toneel spelen of schilderen.

Communicatieve vaardigheden zijn ook heel belangrijk binnen dit beroep, zowel mondeling als schriftelijk. Je houdt bij hoe de hulpverlening verloopt. Verder heb je contact met de ouders en verzorgers, maar ook met scholen en andere hulpinstanties. Je kunt goed zelfstandig werken én samenwerken. 

Kortom, wat je nodig hebt is:
- stressbestendigheid
- interesse in kinderen en jongeren
- een luisterend oor
- inlevingsvermogen
- geduld
- creativiteit
- communicatieve vaardigheden
- zelfstandigheid
- goede vaardigheden om samen te werken

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.