Beroep

Pedagogisch medewerker kinderopvang

In het beroep pedagogisch medewerker kinderopvang draag je bij aan de ontwikkeling van kinderen. Je begeleidt groepen kinderen op een kinderdagverblijf. Dit kunnen baby's, peuters, kleuters of schoolgaande kinderen tot en met 12 jaar zijn.

Beroep pedagogisch medewerker kinderopvang

Wat doe je op een gemiddelde dag als pedagogisch medewerker kinderopvang? ’s Ochtends ontvang je alle kinderen en zeggen jullie de ouders gedag. Er volgt een gezamenlijk moment waarop jullie fruit eten. Daarvoor of daarna verschoon je nog wat luiers of potjes.  Na het eetmoment gaan de jongste kinderen wellicht even slapen, de oudere kinderen mogen lekker spelen. Als pedagogisch medewerker kinderopvang begeleid je de kinderen in hun spel. Ook observeer je ze in hun ontwikkeling. Die houd je bij gedurende de periode dat de kinderen bij je op de groep zitten, om zo eventuele achterstanden te signaleren. Je hebt als pedagogisch medewerker kinderopvang dus alle kennis in huis over de ontwikkeling en het gedrag van kinderen.

De pedagogisch medewerker kinderopvang (of pm’er) zorgt ervoor dat de dag goed verloopt. Als pm’er heb je talent voor plannen en organiseren. Jij hebt ook alle sociale vaardigheden in huis om kinderen te motiveren, stimuleren en instrueren. Na de lunch zet je deze vaardigheden in voor wat leuke activiteiten, binnen of buiten. Aan het einde van de dag geef je een korte samenvatting, een overdracht (mondeling of via mail of app) aan de ouders. Soms heb je met alle medewerkers nog een overleg, in ieder geval sluit je met andere pm’ers de dag af.

Waar werk je als pm'er?
Als pedagogisch medewerker kinderopvang werk je vaak op een baby- of peutergroep (een horizontale groep) of op een groep met uiteenlopende leeftijden (een verticale groep). Dit kan bij een kinderdagverblijf. Tegenwoordig zie je ook steeds vaker integrale kindcentra, waarin kinderopvang, peuterspeelzalen, basisscholen en buitenschoolse opvang samenwerken. Binnen je loopbaan kun je door de keuze van je werkplek variatie aanbrengen door steeds met een andere leeftijdsgroep te werken.

Pedagogisch medewerker kinderopvang worden?
Er zijn verschillende opleidingen waarmee je het beroep pedagogisch medewerker kinderopvang kunt gaan uitoefenen. Zowel of MBO- als op HBO-niveau. Bekijk alle opleidingsmogelijkheden.

Dit is een film van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).