Beroep Pedagogisch medewerker kinderopvang

Hoe ziet je loopbaan eruit?

De invulling van het beroep van pedagogisch medewerker kinderopvang hangt onder andere af van de leeftijd van de kinderen waarmee je werkt. Dit kunnen hele jonge kinderen zijn zoals baby’s en peuters, maar ook kleuters of schoolgaande kinderen tot en met 12 jaar. Door steeds met een andere leeftijdsgroep te werken kun je variatie in je werk aanbrengen.

Je kunt je blijven ontwikkelen in je werk door middel van bij- en nascholing. Soms bestaat de kans om door te groeien naar assistent leidinggevende of leidinggevende. 

De functie assistent leidinggevende
Naast de werkzaamheden als pedagogisch medewerker, stuur je als assistent leidinggevende je medewerkers aan en coördineer je de interne organisatie van de groep of locatie. Zo houd je toezicht op de werkzaamheden van je collega's, adviseer je ze en geef je ondersteuning in probleemsituaties. Je bent aanspreekpunt voor de medewerkers en ouders. Daarnaast voer je het wachtlijst- en plaatsingsbeleid uit, houdt introductiegesprekken met ouders en behandelt ook eventuele klachten. Natuurlijk zorg je ook voor dat er voldoende personeel aanwezig is.

De functie leidinggevende
Als leidinggevende ben je verantwoordelijk voor één of meerdere locaties, of zelfs een regio. Je geeft leiding aan alle medewerkers van deze eenheid. Je zorgt ervoor dat het beleid van de organisatie wordt ingevoerd én uitgevoerd en houdt budgetten bij. Ook ben je verantwoordelijk voor de informatieverstrekking naar medewerkers en ouders. Tenslotte coördineer je de interne bedrijfsvoering en het pedagogisch beleid volgens de richtlijnen van de organisatie.

Is er werk?
Het aantal kinderen dat naar de kinderopvang gaat stijgt. Om al deze kinderen goed te kunnen ondersteunen, zijn er dus ook meer medewerkers nodig. Genoeg baankansen dus! (UWV, 2019)

Kans op werk per regio
Benieuwd naar de kans op een baan? Zoek op je MBO-opleiding en ontdek het per regio op kansopwerk.nl.

Werken aan je eigen loopbaan
Ben je op zoek naar een baan of een nieuwe functie en kun je daarbij hulp gebruiken? Bijvoorbeeld bij het oppimpen van je cv, het ontdekken van je talenten en het vinden van een beroep dat bij jou past? Ga dan naar: www.sociaalwerk-werkt.nl/ontwikkelen-voor-je-toekomst/profileer-jezelf

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.