Beroep Pedagogisch medewerker kinderopvang

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Pedagogisch medewerker kinderopvang

Wat ga je doen in dit beroep?

Als pedagogisch medewerker kinderopvang begeleid je groepen kinderen in een peuterspeelzaal, een kinderdagverblijf. Dit kunnen baby’s, peuters, kleuters of schoolgaande kinderen tot twaalf jaar zijn. Je levert een grote bijdrage aan de ontwikkeling van deze kinderen.

Elke werkgever heeft een pedagogisch beleid waarin staat hoe je de ontwikkeling van kinderen kunt stimuleren. Binnen het pedagogisch beleid bepaal je wat je op een dag of in een dagdeel met de kinderen gaat doen. De activiteiten leveren een bijdrage aan hun opvoeding en passen goed bij hun leeftijd. Je zorgt ervoor dat ze zich prettig voelen in het centrum.

Je zingt bijvoorbeeld liedjes met de kinderen, doet spelletjes met ze, laat ze knutselen of je zorgt ervoor dat ze op een andere manier met hun handen bezig zijn. Vaak laat je kinderen ook zelfstandig spelen en begeleid je ze daarbij. In sommige groepen kun je met de kinderen sporten of ze buiten laten spelen. Je zorgt er ook voor dat de kinderen voldoende te eten en te drinken hebben. Verschonen en laten rusten van de jongsten behoort ook tot je taken. En je verricht huishoudelijke taken, zoals boodschappen doen, stofzuigen en afwassen.

Je hebt ook de verantwoordelijkheid om de kinderen goed te observeren en eventuele achterstanden te signaleren. Daarover heb je dan overleg met je collega's en eventuele deskundigen. En natuurlijk met de ouders. Zij willen weten hoe het met hun kind gaat.