Beroep Persoonlijk begeleider dagcentrum gehandicaptenzorg

Wat ga je doen in dit beroep?

Als persoonlijk begeleider dagcentrum organiseer en coördineer je activiteiten die aansluiten bij de persoonlijke ontwikkeling van cliënten. Deze cliënten hebben vaak een lichamelijk, zintuiglijke en/of verstandelijke beperking. Na je opleiding kun je gaan werken met kinderen of ouderen. Beide erg uitdagend!

Als persoonlijk begeleider dagcentrum organiseer en coördineer je activiteiten die aansluiten bij de mogelijkheden van de cliënt. Dat zijn activiteiten in alle soorten en maten. Je werkt bijvoorbeeld met muziek en beweging of je gaat met de cliënt achter de computer of schildersezel aan de slag. Alle activiteiten moeten zinvol zijn voor de persoonlijke ontwikkeling van de cliënt.

Maar wanneer past een activiteit bij een cliënt? Het antwoord staat in het persoonlijk (ondersteunings)plan dat jij met je collega’s voor de cliënt hebt opgesteld. Je observeert gedrag, evalueert ontwikkelingen en je kijkt of een activiteit aansluit bij de gestelde doelen van de cliënt. Dat doe je niet alleen, je werkt namelijk met andere begeleiders nauw samen aan de inhoud van het persoonlijke plan van de cliënt. Het persoonlijk (ondersteunings)plan is het uitgangspunt voor jouw omgang met de cliënt.

Je levert een actieve bijdrage aan het team en hebt de regie in eigen hand. Dat wil zeggen dat je zowel uitvoerende taken als coördinerende taken vervult. Als persoonlijk begeleider dagcentrum zijn leidinggevende en communicatieve vaardigheden daarom ook belangrijk. Als persoonlijk begeleider communiceer je niet alleen met cliënten en collega’s. Je overlegt namelijk ook veel met ouders en zorgverleners zoals artsen en gedragsdeskundigen.