Beroep (Persoonlijk) begeleider gehandicaptenzorg

Waar werk je?

Als (persoonlijk) begeleider in de gehandicaptenzorg kun je op verschillende plekken werken. Denk aan:

  • een dagcentrum
  • een woonvorm
  • een zorgboerderij
  • bij mensen thuis (ambulant begeleider)

Persoonlijk begeleider dagcentrum
Als persoonlijk begeleider dagcentrum werk je op een dagcentrum voor mensen met een verstandelijke, lichamelijke en/of zintuiglijke beperking. Op het dagcentrum komen de cliënten samen om deel te nemen aan dagactiviteiten. Samen met je collega-begeleiders organiseer je leuke maar ook leerzame activiteiten voor de cliënten. Je kunt daarbij denken aan huishoudelijke activiteiten, sport en spel of muziek en beweging.

Persoonlijk begeleider wonen
Als persoonlijk begeleider wonen werk je in woonvormen voor mensen met een beperking wonen. Voor mensen met zintuiglijke beperkingen zijn er bijvoorbeeld woonvormen voor blinden of voor doven/slechthorenden. Het gaat meestal om jongeren tot ongeveer 25 jaar.

Voor mensen met verstandelijke beperkingen (die vaak ook een of meer lichamelijke beperkingen hebben) zijn er ook diverse woonvormen. Voor kinderen, of voor volwassenen. Je kunt werken met mensen met ernstige beperkingen die weinig zelfstandig kunnen, maar ook met mensen die behoorlijk zelfstandig kunnen wonen, leven en werken. Onregelmatige werktijden en oproepdiensten horen bij dit werk.

Het beroep persoonlijk begeleider is uitdagend en veelzijdig, omdat geen enkele dag hetzelfde is. Alle activiteiten die je coördineert en begeleidt, hebben het doel om de zelfstandigheid van de cliënt te bevorderen.

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland. Kijk op deze site bij werk vinden.

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!