Beroep (Persoonlijk) begeleider gehandicaptenzorg

Wat ga je doen in dit beroep?

Persoonlijk begeleider dagbesteding/dagcentrum
Als persoonlijk begeleider dagcentrum organiseer en coördineer je activiteiten die aansluiten bij de persoonlijke ontwikkeling van cliënten. Deze cliënten hebben vaak een lichamelijk, zintuiglijke en/of verstandelijke beperking. Na je opleiding kun je gaan werken met kinderen of ouderen. Beide erg uitdagend!

Als persoonlijk begeleider dagcentrum organiseer en coördineer je activiteiten die aansluiten bij de mogelijkheden van de cliënt. Dat zijn activiteiten in alle soorten en maten. Je werkt bijvoorbeeld met muziek en beweging of je gaat met de cliënt achter de computer of schildersezel aan de slag. Alle activiteiten moeten zinvol zijn voor de persoonlijke ontwikkeling van de cliënt.

Persoonlijk begeleider wonen
Als persoonlijk begeleider wonen ondersteun je mensen met een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke beperking die in een zorginstelling of gezinsvervangend tehuis wonen. Jij zorgt ervoor dat ze zo zelfstandig en prettig mogelijk kunnen wonen. Een fijne sfeer in huis is heel belangrijk; dit is tenslotte het thuis van deze bewoners.

Het is belangrijk dat je bewoners in hun thuissituatie zoveel mogelijk zelfstandig dingen laat doen en ze stimuleert om bijvoorbeeld hun vrije tijd in te vullen of werk te zoeken, boodschappen te doen, te reizen en met relaties om te gaan. In hoeverre de beperking van de cliënt het toelaat; je kunt namelijk ook werken met mensen met ernstige beperkingen die weinig zelfstandig kunnen. Daarbij gaat het er natuurlijk nog steeds om dat zij prettig kunnen wonen.

Ondersteuningsplan
Hoe krijgt de cliënt de juiste ondersteuning bij zijn activiteiten of bij het wonen? Het antwoord staat in het persoonlijk (ondersteunings)plan dat jij met je collega’s voor de cliënt hebt opgesteld. Je observeert gedrag, evalueert ontwikkelingen en je kijkt of een activiteit aansluit bij de gestelde doelen van de cliënt. Dat doe je niet alleen, je werkt namelijk met andere begeleiders nauw samen aan de inhoud van het persoonlijke plan van de cliënt. Het persoonlijk (ondersteunings)plan is het uitgangspunt voor jouw omgang met de cliënt.

Je levert een actieve bijdrage aan het team en hebt de regie in eigen hand. Dat wil zeggen dat je zowel uitvoerende taken als coördinerende taken vervult. Als persoonlijk begeleider zijn leidinggevende en communicatieve vaardigheden daarom ook belangrijk. Als persoonlijk begeleider communiceer je niet alleen met cliënten en collega’s. Je overlegt namelijk ook veel met ouders en zorgverleners zoals artsen en gedragsdeskundigen.