Beroep Plastisch chirurg

Hoe ziet je loopbaan eruit?

Beroep Plastisch chirurg

Hoe ziet je loopbaan eruit?

Als plastisch chirurg zit je al bijna aan de top van je carrière. Je hebt lang gestudeerd om deze functie te krijgen. Binnen de plastische chirurgie kun je je toeleggen op een deelspecialisatie als handchirurgie, microchirurgie of esthetische chirurgie. Deze 'superspecialisatie' gebeurt in de praktijk, er is geen geregistreerde vervolgopleiding. Wel moet je elk jaar verplicht een aantal bijscholingscursussen volgen en congressen bezoeken.

Om helemaal up-to-date te blijven, werk je aan je nascholing door het volgen van congressen en workshops. De plastisch chirurg krijgt elke vijf jaar bezoek van een kwaliteitsbewakingscommissie. Deze commissie kijkt naar praktijkvoering en nascholing. Is hun oordeel niet gunstig, dan kun je je registratie verliezen.

Er is nog een aantal mogelijkheden om je loopbaan een andere wending te geven. Bijvoorbeeld door naast je werk als plastisch chirurg leidinggevende, bestuurs- of directiefuncties te vervullen. Maar je kunt ook onderzoek gaan doen of hoogleraar worden in een universitair medisch centrum.

Is er werk?
Per jaar zijn er circa vijftien opleidingsplaatsen Plastische Chirurgie te vergeven. Meestal zijn er tientallen sollicitanten voor een plaats. Je zult vaak jaren moeten wachten voordat je verder kunt studeren.

Als je afgestudeerd bent als plastisch chirurg kun je direct aan de slag. Er zijn enorme wachtlijsten voor plastische chirurgie. Dus heb je een opleidingsplaats kunnen krijgen? Dan ben je na je afstuderen zo goed als verzekerd van een baan.

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.