Podotherapeut - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Podotherapeut

Je behandelt klachten die (zijn) ontstaan door een afwijkend functioneren van de voet(en), een afwijkende voetstand of een afwijkend looppatroon. Het gaat over het algemeen om pijn aan de voeten, enkels, knieën, heupen of rug. Je geeft daarnaast preventieve adviezen en je behandelt afwijkende teenstanden en (ernstige) huid- en nagelaandoeningen.

Delen
eerstelijnszorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een podotherapeut?
Past het bij je?

Over dit beroep

Wat is een podotherapeut? Als podotherapeut ben je een erkend paramedicus en behandel je mensen met voetklachten.

 

Je behandelt klachten die (zijn) ontstaan door een afwijkend functioneren van de voet(en), een afwijkende voetstand of een afwijkend looppatroon. Het gaat over het algemeen om pijn aan de voeten, enkels, knieën, heupen of rug.



Je geeft daarnaast preventieve adviezen en je behandelt afwijkende teenstanden en (ernstige) huid- en nagelaandoeningen.



Na een vierjarige dagopleiding kun jij in de voetsporen treden van de huidige podotherapeuten, in een eigen praktijk of in een instelling.

Wat doet een podotherapeut?

Wat doet een podotherapeut? Als podotherapeut behandel je mensen met voetklachten of klachten die (zijn) ontstaan door een afwijkend functioneren van de voet(en), een afwijkende voetstand of een afwijkend looppatroon. Het gaat vaak om pijn aan of last van de voeten, enkels, knieën, heupen of rug.

 

Je behandelingen bestaan uit het toepassen van corrigerende en/of beschermende technieken aan de voet, zoals een orthese en schoen- en zoolcorrecties. Het doel van deze behandelingen is het opheffen, verminderen of compenseren van klachten.

 

Daarnaast behandel je afwijkende teenstanden en (ernstige) huid- en nagelaandoeningen die niet door een (medisch) pedicure mogen worden behandeld. Bij ingroeiende nagels wordt bijvoorbeeld een op maat gemaakte beugel geplaatst (orthonyxie). Diepe likdoorns kunnen worden verwijderd en zo mogelijk wordt de oorzaak van druk en wrijving weggenomen (eventueel door hulpmiddelen).

 

Verder behandel je als podotherapeut wonden en screen je preventief de diabetische voet.


Type klachten kunnen zijn:

 

  • standsafwijkingen aan voeten, inclusief de tenen en de nagels
  • klachten ten gevolge van overbelasting
  • specifieke voetproblemen bij kinderen
  • sportblessures
  • klachten bij patiënten die lijden aan diabetes, reuma of vaatlijden
  • nagelproblemen

 

Naast het toepassen van behandelingen, is ook het geven van advies aan je patiënten een belangrijke taak. Je probeert er daarmee voor te zorgen dat de patiënt zelf invloed kan uitoefenen op het verminderen en/of voorkomen van klachten. Bijvoorbeeld door het veranderen van de lichaamshouding of het aanschaffen van de juiste schoenen.

 

Je krijgt te maken met ouderen, volwassenen en kinderen: je werkt dus met mensen van alle leeftijden.

 

Specialisatie diabetes
Als podotherapeut kun je je specialiseren in de klachten die ontstaan bij mensen met diabetes. Je gaat dan als diabetespodotherapeut aan de slag. Je spoort risicofactoren voor het ontstaan van wonden op, ook als er nog geen klachten zijn. Je werkt vaak samen met medisch pedicures, praktijkondersteuners en diabetesverpleegkundigen. Ontstaat er toch een wond, dan probeer jij die wond te verhelpen. Zo kan amputatie worden voorkomen. Behandeling gebeurt vaak in ziekenhuizen waar multidisciplinaire teams de diabetespatiënt met een voetwond behandelen.

 

Specialisatie sport
Sportblessures zijn andere veel voorkomende probleemveroorzakers. Als sportpodotherapeut analyseer je de bewegingen van de (geblesseerde) sporter en koppel je de juiste therapie aan de uitkomsten van het sportmedisch (voet)onderzoek. Zo kun je problemen aan het bewegingsapparaat voorkomen, opheffen, verminderen en/of compenseren.

Past het bij je?

Om podotherapeut te worden moet je belangstelling hebben voor het menselijk lichaam, want aan de hand van de ziektegeschiedenis van je patiënt en je onderzoek moet je kunnen bepalen wat je behandelplan gaat worden. 

 

Je moet goed met je handen kunnen werken, omdat je bijna alle therapieën door jezelf moeten worden uitgevoerd. Ook technisch inzicht is in dit vak onontbeerlijk.

 

Je gebruikt voortdurend de nieuwste technieken en behandelmethoden en zorgt er dus voor dat je daarvan op de hoogte bent, bijvoorbeeld door de vakliteratuur te lezen, congressen te bezoeken, cursussen te volgen en met collega's te overleggen.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • een goede handvaardigheid
  • technisch inzicht
  • leergierigheid
  • nieuwsgierigheid naar de nieuwste snufjes
  • goed met mensen kunnen omgaan

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2450 - €3665 per maand