Beroep Praktijkondersteuner huisarts GGZ

Past het bij je?

Als praktijkondersteuner huisarts GGZ (POH-GGZ) ben je in staat om moeilijke vraagstukken en situaties op te lossen in het vakgebied van de geestelijke gezondheidszorg. Iedere patiënt heeft andere psychische, psychosociale of psychosomatische klachten. Jij kunt patiënten de juiste zorg geven. Inlevingsvermogen is hierbij een onmisbare eigenschap. Kennis en ervaring op het gebied van uiteenlopende psychische klachten en psychiatrische aandoeningen is een must. 

Jouw functie is gericht op vraagverheldering, begeleiding, kortdurende behandeling en zo nodig verwijzing. Je kunt zowel volgens een protocol als protocoloverstijgend denken en handelen. Dit alles betekent dat je graag zelfstandig werkt, maar ook goed kunt samenwerken. Dat laatste doe je met de huisarts en andere disciplines.

Het is belangrijk dat je goed mondeling kunt communiceren om de taakverdeling helder af te stemmen. Ook is juiste communicatie van essentieel belang bij de interactie met de patiënten en diens persoonlijke omgeving. Je geeft voorlichtingen en verstrekt informatie aan hen. Verder ben je in staat verslag te leggen in het HIS (Huisartsen Informatie Systeem) en e-health (zorg via internet) toe te passen. 

De begeleiding en behandeling van patiënten vereist een hoge mate van verantwoordelijkheid. Je moet dus van aanpakken houden en open staan voor ingewikkelde en uitdagende situaties. Je bent leergierig en zeker ook deskundig in je vakgebied. Daarnaast ken je je persoonlijke grenzen en weet je goed te onderbouwen waarom je bepaalde handelingen verricht.

Kortom, wat je nodig hebt is:
- verantwoordelijkheidsgevoel
- goed zelfstandig én samen kunnen werken
- goede communicatieve vaardigheden 
- inzicht en vindingrijkheid
- inlevingsvermogen
- grondige kennis en kunde van het vakgebied
- zelfreflectie

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.