Beroep Praktijkondersteuner huisartsenzorg

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Praktijkondersteuner huisartsenzorg

Wat ga je doen in dit beroep?

Als praktijkondersteuner huisartsenzorg heb je een beroep met veel zelfstandigheid. Je bent verantwoordelijk voor de organisatie van zorg voor patiënten met een chronische ziekte.

Aandachtsgebieden
Meestal ben je als praktijkondersteuner gespecialiseerd in aandachtsgebieden als:

  • diabetes
  • astma
  • COPD
  • hart- en vaatziekten
  • stoppen met roken
  • cvrm (cardiovasculair risicomanagement)

Je patiënten hebben veelal hulp nodig op deze terreinen. Je houdt regelmatig spreekuur, doet lichamelijk onderzoek, bewaakt het medicijngebruik van de patiënten en verricht bepaalde medische handelingen.

De Nederlandse bevolking vergrijst. Daardoor zie je veel oudere patiënten met een complexe problematiek, dus met meerdere aandoeningen. Je ondersteunt en adviseert hen. Vaak leg je ook huisbezoeken af, waarbij je chronisch zieke en oudere mensen zorg en sociale ondersteuning biedt.

Preventie
Een ander belangrijk onderdeel van je werk is voorlichting en instructies geven aan patiënten, bijvoorbeeld over preventie van verdere complicaties. Je leert patiënten hoe ze met (de gevolgen van) hun ziekte kunnen omgaan en bespreekt hoe jij daar ondersteuning bij kunt bieden.

Veranderingsprojecten
Mogelijk houd je je ook bezig met het verbeteren van de dagelijkse gang van zaken in de huisartsenpraktijk. Dit doe je bijvoorbeeld door het opstellen, uitvoeren en evalueren van veranderingsprojecten.